(Ne)kultura komunikacije u skupštinskim klupama: Šta otkriva rječnik i ponašanje bh. političara?

Vijesti 18. mar 202408:15 0 komentara
N1

Skupštinske sale odavno su prestale biti samo mjesto gdje se usvajaju zakoni i drugi akti. Sve više se mogu čuti i uvrede, psovke, vrijeđanja, a nerijetko dođe i do incidentnih situacija. Zbog čega je kultura komuniciranja, među bh. političkim akterima, na niskom nivou?

Posljednji u nizu primjera incidenata zabilježen je na sjednici Skupštine kantona Sarajevo, kada su se sukobili poslanici SDA i NIP-a. Međusobne psovke, vrijeđanje, omalovažavanje, i na kraju incidenti i izbacivanje iz skupštinskih sala, postali su lajtmotiv skupštinskih zasjedanja proteklih godina, piše BHRT.

Ništa bolja slika i ton nije nam stigao ni iz sale Narodne skupštine Republike Srpske, gdje su se sukobili Nebojša Vukanović i ministar Vojin Mitrović.

Ovakva komunikacija i ponašanje u skupštinskim salama nije fenomen ni u drugim, mnogo demokratskijim i uređenijim zemljama, poput SAD-a i Italije, ali je kažu novinari često povezana sa korupcijom i nepotizmom.

“Druga stvar koja je jako bitna je, čini mi se, jer se kod nas političari dobro poznaju, neki su i rod, familija, to im daje dodatni osnov da su slobodniji, a treća stvar, naš narod, da se ne lažemo, voli kad se lupi šakom od sto, kad se malo kaže i pokaže, političari su svugdje u svijetu populisti, rade ono što narod želi”, smatra novinar Dejan Šajinović.

Naši građani, kažu psiholozi, za bolje i ne znaju, jer kao društvo smo i tolerantni prema nasilju i izloženi visokoj stopi istog.

“I još u bh. društvu prisutna je snažna polarizacija oko svake teme koja zadobije pažnju javnosti, vrlo brzo se formiraju dva bloka, i onda se svaki vid nasilja i verbalnog pristupa legitimizira i onda se vrlo brzo sale pretvaraju u ringove, a u njima su političari, kojima članovi njihovih pripadničkih grupa kliču”, ističe dr. Gabriel Pinkas, pedagog psiholog.

Nije čudno što upravo zbog ovoga često se može čuti komentar da narod zaslužuje predstavnike koje je i izabrao, s obzirom na to da ponašanja u skupštinskim salama na izborima svi redovno zaboravljaju ili im čak budu motiv kome će svoj glas dati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!