“Nemili događaji prethodnih dana vjerujte utječu na turizam”

N1

Veliki broj turista iz svih krajeva svijeta primijetan je na ulicama Sarajeva već sada.

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo ističu da bilježe stalni rast dolazaka i broja noćenja.

“Takav trend očekujemo i tokom ljetne turističke sezone. Prema sabranim podacima prvog tromjesečja 2023. godine u KS je došlo blizu 100.000 turista (tačnije 99.079), a ostvareno je 213.503 noćenja. Prošle godine u istom periodu bilježimo dolazak 79.417 turista i ostvarenje 193.943 noćenja.
Najviše turista dolazi iz regiona – Hrvatska, Srbija, zatim Turska, Njemačka, Slovenija, Crna Gora, SAD, Austrija, Kina, Italija”, kažu iz Turističke zajednice KS.

Strani turisti u Sarajevu čine više od 85% od ukupnog broja turista.

Hoteli su dobro popunjeni, a očekuje se još bolja ljetna sezona, kaže predsjednik Udruženja turističkih privrednika u BiH. Ipak, naglašava da sva negativna dešavanja u zemlji, imaju veliki uticaj na turizam.

“Pokušavamo da tokom cijele godine, jer smo mi hoteli koji su otvoreni tokom cijele godine, imamo jedan veliki broj turista, a da bi se to ostvarilo pokušavamo – moramo svi da se uključimo da ti turisti koji dođu ovdje kod nas u BiH budu sigurni, i da se prije svega osjećaju sigurno, vidite neke nemile događaje prethodnih dana koje loše utiču na turizam vjerujete”, navodi Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih privrednika u BiH.

Osim nemilih događaja, česta pritužba je i čistoća grada. Iz KJKP Park najavljuju da će pojačati aktivnosti.

“Mi ćemo svakako biti uključeni i u sve aktivnosti prilikom održavanja SFF-a kao i svake godine radićemo i ovo ljeto pokrenut ćemo veliku akciju čišćenja prostora i površina u općinama u kojima se dešavaju projekcije filmsk e ali i u kojima boravi veći broj ljudi odnosno gostiju koji nam dođu u tom periodu”, pojašnjava Aldijana Kljajić – Hamza, portparolka KJKP Park.

Najavljene su i nove avio linije, što će turistima olakšati dolazak. Iz Turističke zajednice KS ističu da podržavaju i brojne projekte kroz javne pozive putem kojih organizatori kreiraju brojne sadržaje primamljive turistima, jer očekuju – rekordnu turističku sezonu.

Više u prilogu Džejne Mujagić.