Nervoza i opasne polemike uoči drugog ročišta Dodiku: “Pokušaj hapšenja ugrozio bi BiH”

Vijesti 19. nov 202321:21 0 komentara

Nova sedmica donosi novo ročište Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću u okviru glavnog pretresa koji se protiv dvojca vodi zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika. Ročište je zakazano za srijedu u 13 časova, a kako se bliži, raste temperatura.

Što je ročište bliže, to je nervoza veća. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu će po drugi put na optuženičku klupu Suda Bosne i Hercegovine. I samo pitanje hoće li – razlog je za ljutnju i burnu reakciju.

“O tome ću odluku donijeti sa svojim timom i to je moja privatna stvar šta ću ja oko toga da uradim, a vi ćete se jediti u svakom slučaju. Ako odem pravićete tamo svoj spektakl o tome kako ovo-kako ono, ako ne odem onda ćete naći drugi narativ koji će opet biti usmjeren protiv Milorada Dodika, i onda očekujete korektnost. Ovdje sam suviše korektan prema vama, N1, suviše korektan”, rekao je Dodik.

Jeftini poeni

U odnosu na prvo ročište Dodik je blago promijenio retoriku, jer je na početku procesa tvrdio kako se, bez sumnje, radi o udaru na institucije Republike Srpske. Promijenio je i sastav tima odbrane u koji sada stiže i poznati hrvatski advokat Anto Nobilo koji strategiju domaćim medijima nije htio da otkrije.

“Mislim da ćemo svakako vidjeti jedan veliki cirkus sa cijeli tim procesom koji će potpuno biti zloupotrijebljen i institucije pravosuđa i cijeli taj proces za dalje pozicioniranje i za dalje predstavljanje svega onoga što Milorad Dodik radi kao napad na cijeli narod”, kaže Ivana Korajlić iz Transparency internationala.

Njen pogled na slučaj donekle dijeli i Dodikov koalicioni partner u državnoj vlasti.

“Smatram da politički, on profitira u Republici Srpskoj, kao čovjek kojeg napadaju zbog toga što brani interese Republike Srpske, što ne dopušta visokom predstavniku da se pita i ovo ono”, rekao je Nermin Nikšić, tvrdeći potom kako je uvjeren da Dodiku ipak nije svejedno.

Prilikom prvog ročišta održanog sredinom oktobra, Dodik je izjavio kako ne razumije optužnicu, a Sud je nazvao nelegitimnim. Uoči drugog, spekuliše se hoće li se pred Sudom i pojaviti. Njegov najoštriji politički protivnik Nebojša Vukanović, tvrdi da nazire obrise dogovora kojim će Dodik iz svega izaći kao pobjednik.

“Bojim se da će ishod sudskog spora biti ne kakav bude po pravdi, nego po nagodbi i trgovini koju je Milorad Dodik postigao sa Schmidtom i centrima moći kako da se izvuče iz ove situacije”, rekao je Vukanović.

Za razliku od takvog Vukanovićevog tumačenja, oni koji su spram Dodikovog političkog djelovanja manje kritični, poput Vitomira Popovića bivšeg sudije državnog Ustavnog suda, tvrde da je po srijedi politički progon, ali i da je sve osim takvog viđenja koketiranje sa strancima.

“To su jeftini poeni koji služe za koketiranje, ali ne mogu proizvesti nikakve posljedice. To hodanje po stranim ambasadama koje danas ne žele ni na koji način da osude sve ono što se dešava i u Ukrajini i u Gazi je jasno da nije u funkciji jačanja srpskog nacionalnog korpusa”, tvrdi Popović.

Raste Dodikova nervoza

Još je i sam Dodik najavio da će podizanje optužnice iskoristiti za homogenizaciju srpskog naroda. Protekli period obilježili su i skupovi na međuentitetskim linijama razgraničenja koji se održavaju iz petka u petak, ali i mitinzi u gradovima širom Republike Srpske.

Kako se bliži termin drugog Dodikovog pojavljivanja na optuženičkoj klupi pred Sudom Bosne i Hercegovine raste njegova nervoza, ali raste i politička temperatura u zemlji, posebno između šefova bezbjednosnog sektora.

Sve zbog tvrdnje ministra unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Rame Isaka da će hapsiti Dodika, dobije li nalog od Suda, na šta mu danima oštro odgovara njegov kolega iz Savjeta ministara Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH, ali i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

“Ako u datom momentu neko se drzne da ide na nasilno privođenje ili nešto drugo prema predsjedniku RS moraće naići na otpor MUP-a. Ja na to ukazujem sa svim stranim zvaničnicima i ja apelujem da ne drznu se i ne pomisle da mogu ići u taj korak, jer zaista onda će ugroziti bezbjednost jednog velikog broja ljudi, a možda i čitave Bosne i Hercegovine”, rekao je Višković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!