Nesavjesno liječenje u BiH: Advokati se bore sa predmetima, a porodice za pravdu

Vijesti 22. nov 202207:00 2 komentara

Nakon što je u javnosti odjeknula priča o slučaju Nermine Rožajac, preminule 37-godišnjakinje zbog greške ljekara, kako tvrdi njena porodica, za N1 odgovaraju iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. Kažu, u navedenom predmetu postupajuća tužiteljica aktivno provodi radnje dokazivanja, a što se neće učiniti u slučaju djevojčice Nadin Smajlović. Dok nadležni prave male i spore, pojedini i nikakve korake za rješavanje slučajeva nesavjesnog liječenja, advokati sve više dobijaju takvih slučajeva.

N1 televizija objavila je priču o Nermini Rožajac. Tokom ili poslije operacije na jednoj od privatnih klinika u Sarajevu, njena majka tvrdi, nešto je pošlo po zlu. Šta, treba utvrditi Tužilaštvo KS koje vodi istragu. No Šefika kaže, i dalje ne dobija nikakve informacije. Niti o rezultatima obdukcije, niti tokom istrage. Iz Tužilaštva KS za N1 kažu:

“Do sada je saslušano više svjedoka, naređena su i brojna medicinska vještačenja, između ostalog i patohistološko vještačenje tkivnih uzoraka i specijalistički sudsko-medicinski nalaz. Ove nalaze tužilaštvo je zaprimilo tek 14. i 18.11.2022. Tužilačka odluka će biti donesena nakon što se razmotre sve utvrđene činjenice i učini pravna ocjena prikupljenih dokaza. Istovremeno, iznošenje polovičnih i nedovoljno utvrđenih činjenica prema porodici nije bilo moguće zbog same prirode krivičnog postupka, s tim da je porodica sve vrijeme bila upoznata o radnjama koje su se poduzimale”.

Zakon o krivičnom postupku odredio je, podsjeća advokat porodice Nuhić, rok od godinu u kome se istraga mora završiti. A od početka istrage prošlo je 16 mjeseci.

“Imam nekoliko predmeta na Tužilaštvu KS, istekao je duži rok nego što je u ovom slučaju, tužilaštvo ne odgovara na moje upite”, pojasnio je Damir Koldžo, advokat porodice Nuhić.

Rijetko su prijave o nesavjesnog liječenju završavale presudama. Prethodno je Tužilaštvo KS odbilo provoditi istragu protiv ljekara i direktorice Kliničkog centra u Sarajevu u slučaju Nadin Smajlović. Zbog odbijanja liječenja djevojčice, čini se, niko neće odgovarati. Porodica je najavila tužbu.

“Mislim da je u svemu ovome najžalosnije to što je tužilaštvo nije sprovelo apsolutno istragu i da vide sa takvim dokazima koje smo mi uložili, evidento je znači i dijagnoze i sve, ali to će oni poslije se dokazivati, oni će za to odgovarati”, navela je Amina Hodžić Smajlović, majka djevojčice Nadin Smajlović.

Smajlović navodi kako Tužilaštvo KS prije odluke o neprovođenju istrage nije saslušalo ni ljekare ni direktoricu KCUS-a. Vještačenje je provedeno u Beogradu. Tužilaštvo je citiralo dio nalaza:

“Antituberkulozni lijekovi, u dozama i oblicima propisanim od strane turskih ljekara, u BiH nisu bili dostupni, niti ih je bilo moguće nabaviti u kratkom vremenskom roku, a što se ne može smatrati propustom niti odgovornošću KCU Sarajevo”, navela je Smajlović.

No ovaj komenar odbora, piše Žurnal, uopšte ne tretira činjenicu da je KCUS odbio izdati potrebnu dokumentaciju za izmještanje djeteta na liječenje u inostranstvo iako nisu imali potrebne lijekove.

“Također ono što je problematizirano jeste da nije mogla biti uspostavljena tačna dijagnoza zbog toga što roditelji nisu željeli dati Kliničkom centru nalaz biopsije jetre , tj. preparat pločica. U razgovoru sa roditeljima ja sam saznala zapravo da je KCUS taj preparat tražio tek nakon incidenta koji se dogodio”, mišljenja je Branka Mrkić, novinarka Žurnala.

Tužilaštvo je u odluci navelo kako je – odbijanje ljekara “hipotetičko”, a iznošenje podataka bez umišljaja.

“Evo svi su nam pedijatri prisutni, ja ih pitam sad pred ovim mikrofonima, ko je spreman da preuzme ovu djevojčicu dalje na liječenje, kad dobijemo lijekove?”, kazala je ranije o ovom slučaju Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Šta u međuvremenju rade Ljekarske komore. Na upit N1 odgovorila je samo kantonalna. U slučaju Nadin Smajlović ranije su kazali da nisu nadležni. Nekadašnji predsjednik komore kaže da je to sramota za zdravstveni sistem.

“Sada nevina curica što se njen roditelj loše ponašao treba da gubi glavu jer ljekari iz osvete prema tom čovjeku nju ne liječe. To je nespojivo”, naveo je Fahrudin Kulenović, nekadašnji predsjednik Ljekarkse komore KS.

Porodice, posebno one koje su zbog nesavjesnog liječenja ostale bez člana porodice, mole za pravdu, kako bol koju osjete ne bi rasla. A raste, kažu, iz dana u dan jer ne znaju da li su oni izgubljeni zaista morali biti izgubljeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare