Nešić: Mi smo opozicija Miloradu Dodiku, SDS i PDP imaju rok do kraja januara

Vijesti 24. dec 202114:17 > 14:29 1 komentar
N1

Nenad Nešić, lider DNS-a, održao je danas sastanak s predstavnicima opozicionih stranaka kojim nisu prisustvovali SDS i PDP. Izrazili su žaljenje što ove dvije stranke nisu prisustvovale sastanku i poručili kako im je cilj imati 45 poslanika nakon sljedećih izbora, odnosno šest poslanika u Parlamentu BiH. Poručili su da su oni opozicija Miloradu Dodiku, a ne RS.

Nešić: Osvijestili su nas izbori u Prijedoru

Nešić je rekao kako su ih osvijestili izbori u Prijedoru i da su se odlučili na sastanke i saradnju sa svima koji žele bolje u RS. Naveo je kako je bilo dovoljno vremena da se ovaj sastanak pripremi.

“Izbori u Prijedoru postavljaju upitnik iznad svačije glave. Mali broj ljudi izašao. Postavljam pitanje svima šta su nam poručili oni koji nisu izašli na izbore? Je li da idu iz RS? To je poraz i za opoziciju”, rekao je Nešić.

DNS nikada nikome nije poslao ultimatum, dodaje, ali jeste prijedlog kako će djelovati i kako vide političku scenu. Smatraju da se nešto mora mijenjati nakon 16 godina djelovanja SDS-a i PDP-a.

“Ovo je patriotska opozicija, opozicija Miloradu Dodiku, a ne RS. Odlučili smo da ne zatvorimo naša vrata za kolege iz opozicije. Sačekat ćemo ih. Da vidimo koja dva političara imaju najveću podršku naroda i da ga podržimo ili ćemo izaći sa svojim kandidatima”, rekao je Nešić.

SDS i PDP imaju rok do januara

Istakao je kako su spremni za dogovor. Ako ne dobiju odgovor na ispruženu ruku do kraja januara, naveo je, formirat će treći blok.

“Gospodo iz opozicije, urazumite se. DNS je druga partija u opoziconom bloku, a treća u RS. Imamo jako i stabilno članstvo. Nemamo unutrašnje sukobe. Nenad Nešić nema namjere da se povuče s čela partije, a članovi nemaju namjeru da ga smijene”, poručio je.

Dodao je i to kako zajednička lista nije bila ultimatum već prijedlog te da DNS-u to najmanje odgovara.

Ilić: Dodik je uzrupirao sve institucije, on je samoproglašeni gospodar

Dragutin Ilić iz Sveza penzionera i potomaka” izrazio je “veliko žaljenje što tri parlamentarne opozicione stranke nisu učestvovale na ovom sastanku jer su imali priliku prvi put da čuju njih koji nisu u parlamentu”.

“Najveća mana u politici je biti bahat i samouvjeren. Niko sebe ne smatra Bogom danim jer onaj samo mali dio snage ako neko pomogne da izguramo ovaj kamen na vrh brda, on je dobrodošao. Samo ako se tako postavimo možemo računati na uspjeh. Sve pojedinačne želje, ambicije suejte moraj u u drugi plane jer je cilj toliko veliki da, ako želimo da ga ostvarimo, moramo biti jedinstveni. Cilj je ostvariti 45 poslanika u skupštini ili namjanje šestu PSBiH. Pojedinačne funkcije ništa ne znače bez skupštinske većine. Nemojte se voditi onim što radi Milorad Dodik. On je uzrupirao sve institucije. On je samoproglašeni gospodar. To se tako ne radi. Ako bi ga kaznila međunarodna zajednica sada, pokazali bi da radi po njihovom nalogu. Jedina svrha što sada radi je da da argumente onima koji žele da ukinu RS da je ukinu kao remetilački faktor. U to sam ubijeđen. Meni su 1999. godine nudili (međunarodna zajednica, op.a.) da budem ono što je Milorad Dodik i ja sam to odbio“, istakao je.

Luka Kecman, predsjednik Srpske napredne stranke, kazao je “da, ako neko zaista želi ostvariti cilj ne da osvoji vlast već odgovornost da rukovodi RS i BiH treba biti prisutan na svim sastancima i razgovorima”.

“Jedan od zaključaka je da u narednom periodu ima prostora da sve stranke koje žele opoziciono djelovati mogu se okupiti na jednom mjestu i utvrditi politiku djelovanja, da se ostvari željeni rezultat”, rekao je Kecman.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare