Nešić sa direktoricom IOM-a: Priliv migranata u BiH neće stati

Vijesti 15. jun 202316:56 0 komentara
N1

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas se sastao sa novoimenovanom generalnom direktoricom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Amy Pope.

Čestitajući direktorici Pope na imenovanju na ovu visoku poziciju, Nešić je istakao da Ministarstvo bezbjednosti ima dugogodišnju saradnju sa IOM-om u upravljanju migracijama, ali i kroz niz drugih zajedničkih projekata.

U saopštenju iz Ministarstva navodi se da je Nešić izrazio uvjerenje da će direktorica Pope kao kadar uticajne države kao što su Sjedinjene Američke Države, bogatim iskustvom visoko pozicionirane funkcionerke u administracijama predsjednika Baracka Obame i Josepha Bidena, te u oblasti migracija, pomoći državama na migrantskoj ruti za efikasnije rješavanje svih bezbjednosnih i humanitarnih izazova.

“Dodao je da iako je migrantska kriza iza nas, trendovi pokazuju da priliv migranata u Bosnu i Hercegovinu neće stati ni u narednom periodu. Zbog toga je razgovarano o nastavku saradnje i podrške IOM-a nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine za jačanje kapaciteta, organizacije rada i procedura postupanja sa migrantima”, navodi se u saopštenju.

Istaknuta je važnost unapređenja saradnje sa zemljama regiona s ciljem boljeg upravljanja migracijama na cijeloj balkanskoj ruti.

Nešić je najavio aktivno učešće Bosne i Hercegovine u definisanju regionalnih politika i razvoja migracionih i azilantskih sistema, u skladu sa standardima Evropske unije naglasivši da je to jedan od dugoročnih strateških ciljeva Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!