Nešić: Srbi nisu na poslužavniku tuđih interesa

Vijesti 27. mar 202413:26 2 komentara
F.Z./N1

"Christian Schmidt već duže vrijeme boravi u BiH misleći da je visoki predstavnik. Nije, zapravo je turista. On se mjesecima oglašava po raznim pitanjima misleći da njegova riječ nešto znači. U realnoj politici, njegova riječ ne mijenja ništa. Tako je i sa njegovim potpisom na papir za koji su ga lagali da predstavlja zakon" navodi se u reakciji ministra sigurnosti BiH, Nenada Nešića, na jučer nametnute izmjene Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik Schmidt.

“To nije zakon, zakone donosimo u našim legalnim i demokratskim institucijama. Kristijana Šmita slagali su oni koji mu poturaju ideje od kojih BiH može samo potonuti u duboku krizu, u njihovim suludim geopolitičkim igrama koji od nas treba da naprave narode na poslužavniku, a ne narode u srcu Evrope. Srbi i srpski narod na to ne pristaju. I jasno i glasno kao Srbi moramo reći odlučno i snažno NE, dostojni naše slavne istorije i naših očeva koji su stvarali Republiku Srpsku. Ono što je Šmit potpisao, BiH stavlja u kolonijalni status, samo u kolonijama suspendovan je Parlament i zakone donosi stranac. Takva odluka potpuno obesmišljava ne samo izborni proces već sam institut izbora. Smisao izbora u svakoj državi na svijetu je izbor poslanika čiji je jedini zadatak donošenje zakona. Poštovani partneri, koji je smisao izbora u BiH, ako zakone ne donose poslanici već ih nameće pojedinac, stranac? Godinu dana razgovaramo o izmjenama Izbornog zakona. Republika Srpska nije postavila ni jedan uslov, ni jedan zahtjev. Uslove su postavljale stranke iz Federacije.” kazao je Nešić.

Nešić je pozvao partnere da usvoje izmjene u Parlamentu BiH.

“Sve tehničke izmjene prihvatljive su za Republiku Srpsku. Zato još jednom pozivam partnere da u Parlamentu BiH usvojimo izmjene Izbornog zakona. koje su gotovo sve usaglašene. Ako je cilj Izborni zakon to možemo sutra učiniti. Ako je cilj poniženje BiH i prije svega njenih naroda, Republika Srpska, ponovo ističem u tom neće učestvovati i na to neće pristati.” zaključio je Nešić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare