Nešić za N1: Dan žalosti proglašavaju entiteti, ali ako zahtjev dođe na Vijeće ministara BiH ja ću ga podržati

Vijesti 04. okt 202420:53 0 komentara
N1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj telefonskoj sjednici uputilo je saučešće porodicama stradalih istovremeno izražavajući solidarnost sa stanovništvom na pogođenim područjima kojma će biti pružena finansijska pomoć. Ministarstvo sigurnosti je dužno sarađivati sa nadležnim institucijama susjednih zemalja koje su već iskazale spremnost za pružanje međunarodne pomoći BiH i po potrebi zatražiti i od drugih zemalja međunarodnu pomoć. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić za N1 je poručio da će se odgovoriti na sve zahtjeve za pomoć i da će podržati da se proglasi Dan žalosti na području BiH ako to dođe Na Vijeće ministara.

Nešić je danas bio u Jablanici navodeći da je na tom području zabilježena izuzetno teška situacija.

“Bio sam u Donjoj Jablanici gdje su me premijer FBiH Nermin Nikšić kao i načelnik te općine upoznali sa trenutnom situacijom. Imamo i ljudske žrtve i to je jedan nenadoknadiv gubitak. Također, prekinuta je putna komunikacija pa je tako drumski saobraćaj Jablanica-Mostar, Mostar-Sarajevo kao i drumski i željeznički saobraćaj uopće nisu u funkciji. Jutros smo odmah reagovali općina Jablanica i druge općine su zatražile pomoć i mi smo iz ministarstva sigurnosti odmah uputili zahtjev prema ministarstvu odbrane i nakon toga je Predsjedništvo BiH donijelo odluku da Oružane sange BiH budu na terenu koje i dalje rade na raščišćavanju puta. Osim toga predstavnici iz Civilne zaštite Republike Srpske su također na terenu”, naveo je Nešić.

Rekao je da se danas čuo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem:

“Koji je izrazio spremnost u ime Srbije da pošalju pomoć svim pogođenim općinama kao i predsjednik RS Milorad Dodik koji je donirao 50.000 KM. Sa mnom zajedno na terenu danas je bio i pomoćnik za civilnu zaštitu ministarstva sigurnosti BiH i sve zahtjeve koje dobijemo ćemo realizovati. Da bismo mi ispred ministarstva sigurnosti BiH ispunili te zahtjeve za pomoć i iz Srbiej i Hrvatske i druge međunarodne pomoći moramo dobiti zahtjev ili od Federalne uprave civilne zaštite, federalne vlade ili općine Jablanica da bismo mogli postupiti po tome. Mi kao ministarstvo sigurnosti ne možemo tražiti nešto, a što ne znamo da je u tom trenutku potrebno”, naveo je Nešić.

Istakao je da je donesena odluka na Vijeću ministara da se i iz budžetske rezerve pomognu pogođene općine.

“One trebaju reći za šta su im sredstva najpotrebnija pa ću ja s ministrom finansija BiH iskomunicirati koliko novca možemo izdvojiti. Ministarstvo sigurnosti BiH će odgovoriti na svaki zahtjev i proslijediti ga nadležnim službama”, dodao je.

Sa područja Jablanice stiže informacija da je 20 do 40 osoba nestalo ili je pod vodom ili pod ruševinama. Interesovalo nas je da li je broj spasilaca na terenu trenutno dovoljan da se ti ljudi pronađu.

“Iz ministarstva sigurnosti BiH smo ponudili pomoć prilikom posjete Donjoj Jablanici. Rekli smo da smo im na raspolaganju 24 sata i da samo trebaju reći šta im je potrebno. Sve je do njih”, ustvrdio je Nešić.

Na terenu su i istražni organi pa nas je interesovalo da li se na neki način moglo sve prevenirati. treba li tražiti odgovornost za ovo što se desilo ili će se sve na neki način pripisati prirodi?

“Neka istraga pokaže da li je moglo šta prije da se uradi i da li se moglo na vrijeme reagovati, ali postavlja se pitanje ko može protiv prirode i da li je zaista bilo moguće predvidjeti takvu situaciju? Nemojte u svemu tražiti krivca, nemojte u svemu tražiti nečiju odgovornost. Mislim da svi u ovom trenutku moramo biti složni i ujedinjeni da što prije otklonimo posljedice poplava koje su pogodile naše općine u BiH i da svima onima koji su povrijeđeni pružimo adekvatnu pomoć, a da sve porodice koje su nekoga izgubile u nama pronađu utjehu i razumijevanje”, naveo je Nešić.

Kada je riječ o odgovornosti, Nešiću smo kazali da se inače svi odriču nje i kada je riječ o nelegalnoj sječi šuma i brojnim drugim aktivnostima koje ugrožavaju prirodu. Shodno tome, u ovoj trenutnoj priči o poplavama istražuje se i izvjesni kamenolom koji se doslovni nalazi iznad kuća u Donjoj Jablanici, a koji se, uslijed velike količine padavina, obrušio i zatrpao ovo naselje.

“Vidio sam taj kamenolom i zaista ne znam da li neko ima dozvolu za njegovopostohanje. Odmah da kažem da sam protiv nelegalne sječe šuma, uništavanja korita rijeka i svega onoga što može dovesti do prirodne katastrofe i ugroziti okolinu u kojoj žive ljudi. Apsolutno sam za red i da odgovaraju svi oni koji krše zakone”, naglasio je Nešić.

Pitali smo Nešića da li će zbog brojnih žrtava u poplavama biti proglašen Dan žalosti na području države?

“O tome odlučuju entitetske vlade, ali ukoliko bi taj zahtjev došao na Vijeće ministara BiH ja bih ga podržao”, istakao je Nešić.

S obzirom na to da se bliže izbori i da je upitno njihovo održavanje zbog pioplava, ako ništa barem u poplavljenim područjima, pitali smo Nešića da li je on za to s obzirom na to da je i predsjednik stranke DNS koja je zauzela učešće na izborima?

“Prema svemu što se dešava u Jablanici, ja ne vjerujem da se u toj općini mogu održati izbori i da nikom nije do toga i mislim da nije realno da oni budu održani u nedjelju. I mislim da treba razmišljati o prolongiranju izbora u onim općinama koje su pogođene poplavama, a nema potrebe za one općine koje nisu pretrpjele štete pogotovo u RS u kojoj nema nikakve fizičke veze sa prirodnim nepogodama koje su pogodile BiH. I mislim da nema nikakve potrebe da se prolongiraju izbori jer bi to donijelo još 15 ili mjesec dana predizborne aktivnosti, a svi smo više umorni i želimo da se završi ova izborna kampanja”, poručio je Nešić.

Podsjećamo, sinoć je zadugo u noć padala jaka kiša koja je do jutra napravila ogromne materijalne štete u nekoliko dijelova Bosne i Hercegovine. Osim toga, zabilježene su i ljudske žrtve i trenutno zvanične informacije govore da je potvrđeno u cijeloj BiH 20 stradalih.

Osim Jablanice koja je najviše pogođena, ništa bolja situacija nije ni u Fojnici kao ni u Kiseljaku, Kreševu i Konjicu.

Osim toga, porodice prijavljuju i veliki broj nestalih osoba budući da su u Jablanici u velikom broju aktivirana klizišta koja su doslovno zatrpala kuće i druge objekte.

Zbog svega navedenog, blokirana je i putna komunikacija na jugu i centralnoj BiH.

Potpuna obustava saobraćaja je na magistralnom putu Sarajevo-Mostar budući da je cesta uništena, a kao alternativni pravci navedeni su putevi preko Bugojna i Foče.

Kako bi se pomoglo unesrećenim u poplavama, organizacija Pomozi.ba otvorila je humanitarni broj. Tako pozivom na 17 039 donirate 2 KM.

Sve informacije pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!