Nešić za N1 o tragediji u Lukavcu: Mržnja i svađe doveli su nas do ovoga

Vijesti 14. jun 202312:16 0 komentara
N1/F.Z.

Nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi Lukavac Grad je povrijeđen u pucnjavi koja se dogodila jutros. Naime, kako je od ranije poznato pucnjavu je počinio maloljetni učenik, kojeg je ubrzo nakon uhapšen.

N1 je ranije naveo da je povrijeđen Nedim Osmanović, sin Ismeta Osmanovića. Ovu informaciju za naš portal je potvrdio i Ismet Osmanović. Kazao nam je kako je njegov sin trenutno na operaciji te da će uskoro biti poznato više detalja.

Nenad Nešić, ministar sigurnost BiH za N1 je kazao da je hitno moraju reagirati sve nadležne institucije.

“Tražim reakciju svih institucija. Počev od državnih institucija do nivoa lokalne vlasti da reagiraju. Nemamo više vremena za čekanje, trebamo preventivno da reagiramo. Očigledno je da atmosfera sukoba, svađa, konflikata dovela da imamo situaciju kao ovu što je u Lukavcu. Očekujemo reakciju. Moramo preduzeti odlučne mjere jer ne smijemo da dozvolimo da kao društvo zatajimo. Ovo nije nešto što pogađa jedne ili druge, ovo je nešto što pogađa sve nas bez obzira na vjeru, naciju. Očekujem i tražim reakciju svih institucija. Ubrzo imam zakazane međunarodne sastanke. Organizovat ću zajednički sastanak u skladu sa svojim nadležnostima i oblastima u kojima je nadležno ministarstvo sigurnosti”, kazao nam je Nešić.

Na naše pitanje kolike su zatvorske kazne predviđene i kakvo je postupanje institucija predviđeno kada maloljetnik počini krivično djelo u BiH, ministar nam je pojasnio:

“Očigledno da i djeca sa brojem godina kada ne mogu krivično odgovarati znaju dobro da prouče zakone. U skladu sa tim, moramo i mi da vidimo šta su to međunarodne norme i šta se može preduzeti kako neko znajući da će izbjeći krivičnu odgovornost počini neko djele. Moramo da pokažemo da ne može da dođe do situacije da neko neće biti sankcionisan. Moramo vidjeti šta je to međunarodna praksa. Potom, moramo da vidimo šta je to u zemljama okruženja, kao i stanje u našem društvu kako bi donijeli odgovarajuće mjere što se tiče zakona”, zaključio je Nešić za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!