(Ne)sloboda medija: Od tri hiljade novinara svaki 10. ima proces pred sudom

Vijesti 09. mar 202319:52 0 komentara
N1

Svaku informaciju dobro provjeriti, ispitati, brojne izjave preslušati, zakone iščitati, prava pitanja postaviti. Sve za kvalitetan medijski izvještaj. No, to je samo dio novinarske profesije. Česti su napadi, prijetnje, tužbe. Prema izvještaju Freedom Housea, BiH u zadnjih 10 godina nazaduje po pitanju svih sloboda.

“BiH se nije baš oporavila od desetogodišnjeg pada, a možete pogledati u 2022. godinu samo da vidite neke od stvari zbog kojih se nalazi u kategoriji djelimično slobodnih zemalja i zašto ima nižu ocjenu nego prije jednu deceniju. Dakle, vidimo da lokalne vlasti nastavljaju zanemarivati zaštitu ljudskih prava, a to je rezultiralo kontinuiranom diskriminacijom manjina, kao i sporim napretkom u procesuiranju ratnih zločina”, rekla je Amy Slipowitz iz Freedom House.

Tako je bh. društvo djelimično slobodno. Prema analizi Reportera bez granica 2021. Bosna i Hercegovina je zauzimala 58 mjesto od 180 zemalja po medijskim slobodama. Trenutno na 65 mjestu. Crna Gora je na 63, a Srbija na 79. Reporteri bez granica kao ključne probleme navode da političari u zemlji redovno napadaju novinare i vrše uticaj na javne medije i regulatorna tijela. Ističe se da postoje značajne razlike u cijeloj zemlji.

Taj uticaj na pojedine medije primijete i građani – pa sve to ironično komentarišu.

“Slobodni su 100% i nemoj da se neko vara da nisu – samo kada im narede oni to moraju odraditi!”

Pritisci su različiti. Nerijetko političari smatraju da su mediji koji se finansiraju iz budžeta zapravo mediji stranke koja je na vlasti. To je, pokazuju analize, naročito izraženo na lokalnim nivoima. Oni koji su nezavisni trpe uvrede, a tužbe su jedan od načina pritiska.

Tako od tri hiljade novinara svaki deseti ima proces pred sudom. A tamo ih čekaju sudije koje uglavnom ne razumiju prirodu medijskog rada.

Opširnije u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!