Nespojive višestruke funkcije: Kako utvrditi sukob interesa u BiH?

Vijesti 01. mar 202319:52 0 komentara
N1

Višestruke funkcije u BIH obnaša više od 200 zvaničnika, a prema Zakonu u sukobu interesa, mnoge od njih su nespojive. Od toga je veći problem što, trenutno, nema ko da utvrdi postojanje sukoba interesa, a samim tim ni da ih kazni. Osim toga, blage sankcije ohrabruju zvaničnike da se ne odriču lako duplih funkcija.

Zakon o sukobu interesa na državnom i federalnom nivou propisuje da je članstvo u upravnom odboru, nadzornom odboru, skupštini, upravi ili menadžmentu u javnom preduzeću nespojivo s javnim funkcijama izabranog zvaničnika. Da funkcioneri ne mogu biti direktori i članovi nadzornih odbora javnih preduzeća, a da načelnici i gradonačelnici ne mogu biti direktori i članovi nadzornih odbora samo javnih preduzeća koje su osnovali ta opšina ili grad, stoji u Zakonu Republike Srpske.

U praksi, druga priča. U registru Transparency Internationala BiH jednostavnom pretragom možemo doći do imena više od 200 osoba koje su u sukobu interesa na svim nivoima vlasti. Istovremeno u FBiH, ne postoji nadležno tijelo koje bi utvrdilo sukob interesa, a samim tim ga i sankcionisalo.

“Nikada nije izmijenjen Federalni zakon, niti donesen novi, da bi se utvrdilo novo tijelo koje će biti nadležno za utvrđivanje sukoba interesa, a zbog toga već 10 godina nemamo nadležno tijelo za primjenu zakona”, kazala je Ivana Korajlić iz Transparency international BiH.

Novi zakon se, podsjećamo, u parlamentarnoj proceduri nalazi još od prošlog ljeta. A da li će biti među prioritetima nove federalne vlasti, nismo saznali. S druge strane, s prvim danom Nove godine na snagu je stupio Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo koji predviđa i kaznu do 10 hiljada KM, ukoliko osoba odbije da se odrekne jedne od funckija. No, zbog neusklađenosti sa višim pravnim aktima, kako argumentuje, Irfan Čengić je planirao apelaciju.

Više u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!