“Ni i u FBIH se ne poštuje država”

Vijesti 19. apr 202218:43 0 komentara
N1

Nenad Stevandić, član vladajuče koalicije u RS-u, gostujući u programu N1, danas je potvrdio da je blizu 100 posto drzavne imovine u RS-u već uknjiženo na entitet. Visoki predstavnik za sada bez odgovora na direktno kršenje naloga kojim se zabranjuje primjena Zakona o nepokretnoj imovini RS.

No nije samo RS donosila sporne zakone. U FBIH i dalje su na snazi zakoni o vodama i poljoprivrednom zemljištu gdje se kao titular navodi entiet, ne država.

Obala BiH u Neumu nije vlasništvo države BiH, već općine Neum. Uknjžena je u skladu sa Zakonom o vodama Fedracije BiH koji je ostao na snazi unatoč presudama Ustavnog suda BiH. Na to već godinama bezuspješno upozorava Irfan Čengić koji podjeća, to nije i jedin sporni zakon u FBiH.

Zakon o vodama FBIH u članu 7.kaže vodno dobro može biti u vlasništvu Federacije, kantona, grada, općine, pravne ili fizičke osobe.

Država BiH nije navedena.

U članu 9.istog zakona navodi se da je javno vodno dobro od općega interesa u vlasništvu je Federacije za sve površinske vode I. kategorije u vlasništvu je grada i općina za sve površinske vode II. Kategorije.

Države BiH i dalje nema.

U Zakonu o poljoprivrednom zemljištu FBiH navodi se državno vlasništvo, ali i dodaje da poljoprivredno zemljište u vlasništvu države može ići u prodaju kada federalni paralemnt utvrdi opći interes za prodaju državnog zemljišta.

Odnosno za državno vlasnštvo odgovoran je entitetski parlament

Ove odredbe postpuno su suprotne odlukama Ustavnog suda BiH koji je ocjenjujući ustavnost Zakona o poljoprvrednom zemljištu RS, odndono Zakona o vodama presudio da je vlasnik navednog država koja za bilo kakvo prometovanje mora biti pitana. Još jedan sporni zakon, Zakon o šumama Federacije stavjjen je van snage, no novi nikada nije donesen, što se u praksi zloupotrebljava.

I naravno Neum nije jedina općina koja je sporne odredbe iskoristila

No mnogima nije trebao ni zakon.Dovoljno je ući u popis državne imovine u Bosni i Hercegovini izvršen pod pokroviteljstvom OHR-a 2009. i uporeditii podatke. primjerce područja Butmra koji je upsian kao državno vlasništvo.

Muharem Cero kaže i kako su oba entiteta ignorisala Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom kojeg je Viski predstavniik nametnuo još 2005. godine i da za to niko nije odgobvarao

U dopunama ovog zakona kojeg je nedavno nametnuo Kristijan Šmit navedeno je kako drzavnom imovinom isključivo može raspolagati država BiH do donošenja zakona na državnm nivou.

Ossim imovine iz sukcesije i kontinuitaa u svojoj osluci Visoki predstavnik je naveo i poljoprivredno zemljšte, rijeke i šusmko zemljište za koje je ustavmi sud ustvdio da predstavljaju državnu imovinu ..

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!