Ni institucije ni građani ne smiju nijemo posmatrati nasilje nad ženama

Vijesti 16. nov 202318:39 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Jednomjesečni pritvor određen je Anelu Bećiroviću, osumnjičenom za ubistvo bivše partnerke Emire Maslan prije tri dana u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Veliki broj Goraždana, članova porodice i prijatelja prisustvovao je sahrani Emire Maslan, još jedne žrtve femicida u BiH.

Bećirović se tokom ročišta nije obraćao. Advokat Omar Mehmedbašić rekao je da je njegov klijent već ranije priznao krivicu i da je u lošem psihičkom stanju. Osvrnuo se Mehmedbašić i na svoje ranije izjave koje su izazvale oštre reakcije dijela javnosti, navodeći da mu se pogrešno pripisuju jer to nisu njegove riječi, nego riječi njegovog klijenta.

“On je mene izabrao da ga branim po službenoj dužnosti. To je moja obaveza. Evo, ja ovdje imam izjavu, s obzirom na to da je ona nešto bila sporna, gdje je on rekao da nije kriminogena osoba i da je volio svoju ženu. Znači, to neko može da prihvati ili ne, ali on ima pravo, čak je i Gebels imao pravo na odbranu. To se ne mora prihvatiti, ali ja moram ići za svojim branjenikom”, kaže Mehmedbašić.

Iako tvrdi da nije kriminogena osoba, Bećirović je odranije poznat policiji, a zbog nasilja u porodici već je osuđivan. I, najvažnije, definicija femicida nije tragični kraj jedne ljubavi. To je ubistvo iz mržnje, podsjećaju predstavnice zakonodavne vlasti, nevladinog sektora i institucije ombudsmana, koje su, uz predstavnike medija, i najglasnije u borbi za uvrštavanje femicida u legislativu Krivičnog zakona.

“To nam treba, a i vama, jer mi, nažalost, nemamo zvanične statistike o broju ubijenih žena. Statistike do kojih mi dolazimo, odnosno, broj ubijenih žena do kojih dolazimo je, najčešće, putem medijskih izvještaja”, kaže Medina Mujić, iz Fondacije “Cure”.

Emira Maslan sahranjena je danas, u Goraždu. Još jedno dijete ostalo je bez majke, još jednoj ženi oduzet je život. Svaka žena i svako dijete mogu biti u ovoj situaciji, ako se žrtva ne zaštiti, a počinilac najoštrije ne kazni. Ali, crne brojke neumoljivo rastu. Osim povećanog broja nasilja nad ženama, povećana je i brutalnost počinilaca, upozorava Elmira Karahasanović, iz Centra za forenziku Federalne uprave policije.

“Imamo ubistva osoba žena od 90 i preko godina, kojima prethode i seksualna djela. I to je ono kad kažem svirepost. Imate svirepost u načinu izvršenja, u načinu i količini zadobijanja tjelesnih povreda prije nastupanja smrti”, navodi Karahasanović.

Alarm za uzbunu upaljen je davno. Odavno se kasni i s reakcijama nadležnih. Da se policija stavi na raspolaganje institucijama koje procjenjuju potencijalno opasne slučajeve, da djeluju preventivno i represivno, pozvao je i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

“Bosna i Hercegovina, kao potpisnica Istanbulske konvencije u obavezi je preduzimanje, prvenstveno preventivnih mjera, u cilju sprečavanja nasilja nad ženama i zaštitu žrtava nasilja, ali i represivnog djelovanja nakon što preventivni aspekti nisu dali odgovarajući odgovor u odnosu na počinioca”, dio je depeše Isaka.

Na potrebu pooštravanja kazni za ubistvo i promjenu zakona, apeluje i nekadašnji prvi čovjek FUP-a, aktuelni državni parlamentarac Zlatko Miletić.

“Ne može žena sa vidnim povredama, a stanuje u nekoj drugoj opštini, doći da prijavi nasilje i da policija kaže prijavite je na mjestu u opštii gdje te je prebio, izvadite nalaze pa dođite. To nije u redu i to se tako ne radi”, kategoričan je Miletić.

Osim apela svim relevantnim institucijama, građani, kao stub društva, nasilje nad ženama ne smiju posmatrati nijemo. A često posmatraju, zaboravljajući da svi možemo biti direktne ili indirektne žrtve ekstremnih nasilnika i psihopata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!