Nije postignut dogovor: O kriminalizaciji klevete odlučuje Ustavni sud RS

Vijesti 02. aug 202313:08 0 komentara
N1

Zajednička komisija Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS nije danas postigla saglasnost o amandmanu Kluba bošnjačkog naroda na Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske u vezi sa pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa, i ovaj predmet ide na dalje odlučivanje u Ustavni sud Republike Srpske, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

“Moje lično mišljenje je da ovaj zakon ne tretira ništa što ima veze sa nacionalnošću, vjerskom, polnom, dobnom pripadnošću, nego isključivo rješava stvari u vezi sa klevetom”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Zajedničke komisije.

Vijeće naroda Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici nije postiglo dogovor o amandmanu Kluba bošnjačkog naroda na Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske u vezi sa pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS Srebrenka Golić je povodom toga jučer precizirala da su Bošnjaci pokrenuli vitalni nacionalni interes na samo jedan član Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, te precizirala da je riječ o članu osam koji se odnosi na kaznene odredbe.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je nedavno sporni Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se uvode krivična djela protiv časti i ugleda – kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.

Od kada je Vlada RS utvrdila ovakav nacrt zakona, a i nakon što je usvojen u NSRS, uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!