Niko ne prijavljuje cirkuse pojedinih zastupnika Skupštine KS

Vijesti 20. mar 202411:44 0 komentara
N1

Nemile scene iz Skupštine Kantona Sarajevo s vremena na vrijeme esklaliraju i u fizičke napade, zbog čega se postavlja pitanje kako je moguće da Etičko vijeće Skupštine KS nije zasjedalo uopće nekoliko godina.

Kontaktirali smo predsjedavajućeg Etičkog vijeća Samira Avdića, zastupnika iz kluba SDP-a i dobili informaciju da slučaj sa zadnje sjednice 14. marta uopće nije bio tema na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici vijeća, jer nije bilo prijava ni od strane vinovnika događaja (Haris Zahiragić, Elvis Vreto i Elvedin Okerić), niti drugih zastupnika ili građana.

Incident u Skupštini KS: Došlo do fizičkog okršaja Zahiragića i Vrete (VIDEO)

Ono što je poražavajuće je da nisu prijavljivani ni prethodni slučajevi tvrdnji Harisa Zahiragića iz SDA da mu je fizičkim nasiljem prijetio Amel Mekić (NiP) ili sramotni fizički napad Rasima Smajića iz BOSS-a na Predraga Kojovića iz Naše stranke, ali ni brojni mizogini komentari zastupnika prema kolegicama zastupnicama.

Predsjedavajući Etičkog vijeća Samir Avdić odlučio je sazvati vijeće, a posebno je važno istaknuti da je sastavljeno od predstavnika pozicije i opozicije.

“Na konstituirajućoj sjednici sam zamolio kolege i kolegice da utječu na svoje kolege iz klubova zastupnika da bi popravili ponašanje na sjednicama Skupštine”, rekao je.

Predsjedavajući Etičkog vijeća podsjetio je na pojave koje prepoznaje kao kršenje etičkog kodeksa, a to su osim fizičkog sukoba i čest govor mržnje, odnosno uvrede ad hominem, neopravdani izostanci sa sjednica, izlazak i napuštanje sjednice u trenucima kad govore predsjedavajući, zastupnici ili neko od gostiju.

“Na posljednjoj sjednici od strane dvojice kolege primjećen je i revizionizam historijskih činjenica iz Drugog svjetskog rata, odnosno problematiziranja antifašističkog karaktera partizanskog pokreta, a ono što je najčešća pojava na koju smo nažalost i navikli su različiti lascivni komentari upućeni prema kolegicama zastupnicama od zastupnika koji često graniče sa mizoginijom. Iznošenje tvrdnji i optužbe bez dokaza smatra se kršenjem etičkog kodeksa, međutim, teško je sankcionisati takvu pojavu jer zastupnici prema Ustavu KS imaju imunitet za sve ono što izjavljuju na sjednicama Skupštine. Na narednoj redovnoj sjednici zastupnicima će biti podijeljen Etički kodeks u nadi da će znati zbog čega su ustvari tu gdje jesu”, dodaje Avdić.

Sankcije koje može odrediti Etičko vijeće

U slučajevima manjih kršenja Etičkog kodeksa može se izreći pismena opomena, a u slučajevima težih kršenja novčana kazna u iznosu koji nije veći od 50 posto od plate zastupnika ili u najtežim slučajevima poput fizičkih sukoba javnom osudom koja se objavljuje na veb-stranici, oglasnoj tabli i medijima u trajanju od mjesec dana.

Etičko Vijeće Skupštine Kantona Sarajevo čini sedam članova: Samir Avdić, predsjedavajući (zastupnik SDP) Mahir Dević (SDA), Elza Gaković (nezavisna zastupnica), Marijela Hašimbegović (DF), Sanela Klarić (NS), Damir Marjanović (Za nove generacije) i Arijana Memić (NiP).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!