Lideri nakon sastanka: Ako dođe do otvaranja pregovora, insistirat ćemo da nam EU da konkretan datum

Vijesti 08. feb 202417:10 0 komentara

Trojka je danas bila domaćin sastanku lidera stranaka koalicije na državnom nivou u Sarajevu. Lider SDP-a Nermin Nikšić kazao je kako su se dogovorili da četiri zakona, među kojima je zakon o sprečavanju pranja novca koji je usglašen ide u dalju proceduru usvajanja.

“Čini mi se svaki ptu kada se sastanemo ne bude spektakualarnih rezultata, ali korak po korak budemo bliže dogovorima. Ocijenili smo da je vrlo važno ispuniti uvjete za otvaranje pregovora BiH za članstvo u EU. Razgovarali smo da će insisirati na tome, ukoliko dođe do otvaranja pregovora,  da odmah dobijemo i konkretan datum kako bi i mi vidjeli da ono što radimo prepoznaje se od EU i dobija svoje konture kada je u pitanju put BiH ka EU”, rekao je Nikšić.

Isto je ponovio i lider HDZ-a Dragan Čović.

“Uvjet je da jasno znamo i sa naše strane ako ovo sve završimo a mislim da možemo da imamo precizan termin, datum otpočinjanja procesa pregovora. Tako da to bude dodatni motiv nama, da ovaj posao završimo”, dodao je.

Nikšić je naveo da je dogovoreno i formiranje tri radne grupe koje će do kraja naredne sedmice usaglasiti zakon o sukobu interesa u institucijama BiH, izborni zakon i zakona o sudovima.

“Danas nismo konkretno govorili o rješenjima i zbog toga ćemo u narednom periodu raditi intenzivno pod koordinacijom ministra prave u Vijeću ministara”, rekao je Nikšić.

Čović je rekao da su se osvrnuli i na sastanak u Bakincima.

“Sat vremena smo potrošili da izanaliziramo naše zaključke sa posljednjeg sastanka iz Laktaša i drago mi je što smo to izanalizirali o čemu smo razgovarali, pregovarali i dogovarali s obzirom da je bilo raznih špekulacija o tome”, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!