Nikšić: Lendo treba pričati sa Stojanovićem i Bradarom, sve ostalo je igrokaz

Vijesti 18. feb 202308:45 0 komentara
F.Z./ N1

Nakon što je jučer Refik Lendo (SDA) izabrani član rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine kazao da je poslao molbu liderima stranaka SDA, SDP-a i HDZ-a da odluče ko će biti predsjednik i potpredsjednici FBiH, a za čije su funkcije, osim njega izabrani još i Igor Stojanović (SDP) i Lidija Bradara (HDZ), oglasio se i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Nikšić je kazao da je opstrukcija očekivana te da je Bakir Izetbegović od početka najavljivao da će blokirati uspostavu vlasti ako SDA nije dio većine.

“Ovim činom blokira se volja parlamentarne većine koja je uspostavljena uz jedino obrazloženje da je to zbog gubitka vlasti i navodnog etničkog legitimiteta. Time se SDA promaknula u glavnog zagovornika ideje legitimnog etničkog predstavljanja. Naravno, kad se pozivaju na legitimnu većinu u Klubu Bošnjaka, dobro je podsjetiti da je SDA do kontrolnog paketa od 13 ruku došla paketima druge vrste kojim je pridobila pojedine zastupnike koji su inače birani iz opozicionih stranaka upravo na platformi kritike SDA. Bez obzira na to, potpuno je jasno da su brojevi u svakom slučaju na našoj strani, kako po broju glasova, tako i po broju mandata”, naveo je Nikšić.

Lendo pozvao lidere stranaka da odluče ko će biti predsjednik FBiH

Dalje je dodao da “krvna zrnca ne broje” te da je to “utakmica u kojoj se SDA očito trudi nadvisiti sve druge stranke s etničkim predznakom”.

“Mi u SDP-u vjerujemo u parlamentarnu demokratiju. Ako član rukovodstva FBiH iz SDA želi da blokira uspostavu vlasti, mora mu biti jasno da će kao i u svakom demokratskom sistemu predsjednik entiteta biti izabran voljom većine. Ne očekujem da će se nešto promijeniti ni kada je u pitanju kasnija blokada formiranja vlasti. Nažalost, tada visoki predstavnik jedini ima na raspolaganju alat za deblokadu formiranja vlasti. Refik Lendo očito nije informisan da postoji jasno izražena parlamentarna većina u oba doma, te da bez obzira na podršku SDA i njenih partnera ne bi mogao biti izabran u rukovodstvo Federacije BiH bez podrške te većine. Koalicije su stvar parlamentarnih stranaka i većina je u tom smislu već formirana”, istakao je lider SDP-a.

Poručio je da je pismo koje je Lendo uputio još jedna dimna zavjesa te, kako kaže, unaprijed isplaniran korak SDA odugovlačenja i odvlačenja pažnje od činjenice da rukovodstvo FBiH ne uspostavlja većinu nego potvrđuje da ona postoji.

“Lendo treba razgovarati sa gospođom Bradara i gospodinom Stojanovićem i završiti obavezu imenovanja predsjednika FBiH, a nakon priloženih potpisa parlamentarne većine i proceduralni dio obaveze oko potvrđivanja legalnosti i parlamentarne podrške za novog premijera i Vladu FBiH. Sve drugo je igrokaz u kojem SDP sa partnerima neće učestvovati”, zaključio je Nikšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!