Nikšić otkrio šta piše u pismu koje mu je ostavio Novalić (VIDEO)

Vijesti 03. maj 202320:41 1 komentar
N1

Premijer FBiH Nermin Nikšić je u večerašnjem Pressingu govorio o obavezama koje čekaju novoizabranu Vladu FBiH, te o tome šta će fokus njegovog rada kao premijera biti.

Zašto se Novalić nije pojavio danas?

“Prema informaciji koju sam dobio planirao je put ranije tako da nije trenutno u BiH. Bilo bi normalno da bude tu, ali nisam se bavio time da li da očekujem ili ne. Danas sam na sjednici baš rekao, ne tako kao vi, nego da očekujem od ministara koji preuzimaju dužnost da se sa dignitetom odnose prema onima koje odlaze jer niko od nas nije rpđen da bude cijeli život ministar ili premijer”, kazao je Nikšić.

“Želio sam naglasiti da je važno da se ne odnosimo prema ljudima koji odlaze na bilo koji način koji nije vrijedan ministara”, dodao je.

Nazvao vas nametnutom, kršćanskom vladom? Da li vas je uvrijedilo?

Nije me uvrijedilo, uvijek se gleda od koga dolazi takvo nešto. Nekako SDA je nametnula tu matricu odnosa prema vjeri. Čak su u tome našli opravdanje za korupciju. Ljudi koji se ni po čemu ne bi trebali pozivati na vjerske vrijednosti, odjednom se pozivaju na vjeru. Valjda što više ste u grijehu, više tražite opravdanje u vjeri. To njemu služi na čast, ja ne želim dovoditi u pitanje njegov integritet. Ja nisam taj koji će se baviti istraživanjem šta je radio, imaju nadležni“.

O navodima da su nuđeni milioni za promjenu glasa, kazao je:

“Niko nikoga ne može amnestirati od onoga što je radio, svako od nas nosi svoj križ. Za sve dokaze koje budemo imali ponudit ćemo nadležnim institucijama, neka procjene da li postoje elementi za krivičnu odgovornost. Logika čista nameće ako vi pokušavate na takav način osigurati ostanak na vlasti..”

“Ja želim da osiguram svim onima koji žele da prijave sve nadležnim, da im osiguramo način da to urade. Neka svako nosi svoj teret odgovornosti za sve što kaže. Naše je bilo da zaštitimo te zastupnike, ukažemo na prijetnje, ukažemo kroz šta prolaze, ukažemo da ono što se desilo u Domu naroda, da pokušavaju sada uraditi u Predstavničkom domu. Hvala Bogu nisu uspjeli”, kazao je Nikšić.

Novalić ostavio pismo?

Nije ostavio pismo u tom smislu, nego pismo u kojem je naveo zakone i procedure ono što je ostalo u proceduri od Vlade. Nije ostavio pismo u kojem mi se lično obraća. Dokle se došlo u postupcima i slično“.

Povećanje penzija kao prioritet?

Ja sam danas rekao da se ne piše historija od trenutka kada vi sjedete u Vladu, ovo mora biti neki kontinuitet izvršne vlasti i rada. Ono što stoji u dokumentima mi moramo ispoštovati u radu“, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare