Nikšić: Otvaranje dionice Počitelj-Zvirovići na Koridoru VC izuzetan događaj, nastavljamo dalje

Vijesti 03. sep 202408:37 0 komentara
Autoceste FBiH

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić napisao je na društvenim mrežama da je svečano otvaranje dionice Počitelj-Zvirovići na Koridoru VC izuzetan događaj za Bosnu i Hercegovinu te najavio da će Vlada Federacije BiH i u narednim mjesecima nastaviti sa izgradnjom infrastrukture.

“Na ovoj dionici je i grandiozni most Hercegovina, dug 980 metara sa stubovima visine i do 98 metara, što ga čini jednim od najvećih mostova u ovom dijelu Evrope. Vlada Federacije BiH će i u narednim mjesecima nastaviti sa izgradnjom infrastrukture, a nove kilometre autoputa otvaramo uskoro”, napisao je premijer Nikšić.

Poddionica Počitečj-Zvirovići i most Hercegovina svečano će biti otvoreni u srijedu, 4. septembra ove godine s početkom u 19 sati, ali će biti puštena u promet dan nakon.

Autoceste FBiH

Most Hercegovina dio je autoceste na pan-europskom koridoru Vc koji prolazi kroz BiH, teje sastavni i najznačajniji objekt na poddionici Počitelj – Zvirovići. Dužina poddionice iznosi 11,07 km i podijeljena je na dva LOT-a.

LOT 1 čini trasa autoceste u dužini od preko 10 kilometara na kojoj se nalaze značajni objekti: Petlja Počitelj sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, Inter-regionalno čvorište, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

LOT 2 je impresivni most Hercegovina dužine 980 m. Stubovi mosta kojim se prelazi rijeka Neretva visoki su 92,97,92,91,88 i 66 m što ga čini najvišim mostom na Koridoru Vc i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Europe. Također je jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih objekata na cijelom Koridoru Vc. Prema metodi gradnje riječ je o kontinuiranom prednapetom armiranobetonskom mostu, sandučastog poprečnog presjeka, koji se gradi tehnologijom slobodne konzolne gradnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!