Nikšić poručio Dodiku: Prijedlog će završiti u Tužilaštvu BiH

Vijesti 07. jun 202418:48 1 komentar
N1/ F.Z.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) poručio je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku (SNSD) kako će ga prijaviti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine ukoliko mu pošalje bilo kakav dokument s prijedlogom za "mirno razdruživanje".

Dodik je tokom boravka u Rusiji ponovio svoje prijetnje odcjepljenjem Republike Srpske od Bosne i Hercegovine o kojima govori već godinama, a sada ih je preoblikovao u izradu prijedloga po kojemu bi taj entitet s Federacijom BiH dogovorio “razdruživanje” države.

Nikšić mu je odgovorio porukom kako od toga neće biti ništa, ali bi aktualni predsjednik RS zbog toga mogao računati na kaznenu prijavu.

“Ukoliko u bilo kojoj formi zaprimim akt bilo koje osobe ili tijela kojim se pokušava narušiti državni suverenitet i inicirati bilo kakva vrsta komunikacije na tu temu, isti će bez odgode biti proslijeđen Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje i procesuiranje odgovornih zbog počinjenja kaznenih djela protiv integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine”, napisao je Nikšić u objavi na Facebooku.

Dodiku je poručio kako po ustavu entiteti nemaju nikakvo pravo baviti se statusom BiH koja je Daytonom definirana kao suverena i nedjeljiva država.

Podsjetimo, vlast na državnoj razini blokirana je od marta i to zbog Dodikova nezadovoljstva nametanjem izmjena izbornog zakona za kojima je tada posegnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Dodatni razlog za krizu odnosno blokadu donošenja odluka važnih za državu Dodik je našao u usvajanju rezolucije kojom je Opća skupština UN 23. maja podsjetila na genocid nad Bošnjacima Srebrenice što su ga 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Dodik je nakon toga izjavio kako Srbi više ne žele živjeti u istoj državi s Bošnjacima pa je vladi RS naložio uspostavu radne skupina koja će do kraja lipnja sačiniti prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju i poslati ga Federaciji BiH.

Vlada RS nakon toga je formirala radnu skupinu “za razdruživanje” u kojoj su, uz ostale, i entitetski ministri pravosuđa i unutarnjih poslova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare