Nikšić s ambasadorima: Iskoristiti kapaciteti za dovođenje investicija u BiH

Vijesti 05. jul 202313:51 1 komentar
Vlada FBiH

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas se u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastao sa imenovanim ambasadorima Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske Osmanom Topčagićem, Republici Sloveniji Darijom Novalićem, Japanu Matom Zekom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima Bojanom Đokićem, Republici Grčkoj Draganom Vukovićem, te generalnim konzulom BiH u Čikagu (SAD) Tatjanom Telić.

Ovom prilikom premijer Nikšić čestitao je stupanje na dužnost imenovanim diplomatskim predstavnicima Bosne i Hercegovine, te zaželio uspješan rad tokom predstavljanja naše zemlje u svijetu.

– Federacija je često u situaciji da ostvaruje saradnju sa stranim kompanijama i državama, posebno u privrednom smislu. Zato je važno da imamo ljude u svojoj diplomatiji koji znaju donijeti uspjeh, a svaka podrška će nam dobro doći. Naravno, naglašavam uz puno poštivanje nadležnosti države i Vijeća ministara BiH. Želimo da budemo predstavljeni u što boljem svjetlu, te iskoristimo svaku mogućnost saradnje i privlačenja investicija. S tim ciljem, u Vladi Federacije ćete uvijek imati otvorena vrata za sve neophodne kontakte. Posebno nam je važno dobiti podršku u Evropskoj uniji kada je u pitanju realizacija najaktuelnijih prioriteta Vlade Federacije, jer želimo intenzivirati investicije u našu javnu infrastrukturu – kazao je premijer Nikšić.

S tim u vezi upoznao je imenovane ambasadore o prioritetnim planovima Vlade na što skorijem završetku izgradnje autoputa na Koridoru Vc, kao i izgradnji nove mreže autoputeva i brzih cesta, te elektrifikaciji željezničke mreže koja podrazumijeva i smanjenje zagađenja. Također, naglasio je i značaj planiranih investicija u reforme energetskog sektora i tranzicije putem prelaska na zelenu energiju, odnosno obnovljive izvore energije.

Na sastanku su istaknute mogućnosti za razvoj zemlje koje će donijeti izgradnja Koridora Vc. Važnim je naglašeno i da se formira baza svih projekata značajnih za Federaciju, a koji bi mogli biti predstavljeni zainteresiranim investitorima u zemljama u kojima će bh. ambasadori uskoro preuzeti dužnosti. Ocijenjeno je, također, da se, uz ostvarivanje ekonomske saradnje i dovođenje potencijalnih stranih investicija, diplomatskim kapacitetima što više promovira i turizam naše zemlje u svijetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare