Nikšić u ‘Zraku’: Ne mogu da vjerujem kako se dovedemo u ovakvu situaciju

Vijesti 13. jun 202311:17 0 komentara
F.Z./N1

Povodom aktuelne situacije, u preduzeću 'Zrak' održan je sastanak federalnog premijera Nermina Nikšića i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića sa predstavnicima preduzeća i sindikata.

F.Z./N1
F.Z./N1

Kako je saopštio Nikšić, nakon današnjeg sastanka planira se i sastanak u nadležnom ministarstvu, a kojem će biti nazočni stečajni upravnik, predstavnici firme, predstavnik sindikata, advokat. Vlada FBiH će ponovo sutra imati na sjednici informaciju po pitanju stanja u preduzeću.

Ujedno, Vlada FBiH uputit će i dopis Kantonalnom sudu KS.

“Informacija koju smo dobili danas je potpuno neprihvatljiva – insistirat ćemo da se žalba riješi u zakonskom roku koji je 15 dana. Vlada će u svom dopisu Kantonalnom sudu reći svoj stav. Na osnovu onog što smo čuli danas, ne mogu da vjerujem kako se dovedemo u ovakvu situaciju da firme sa perspektivom i mogućnošću da rade životare”, naveo je.

Napomenuo je i na ugovor ove firme sa austrijskom kompanijom – dodavši kako će po tom pitanju saslušati stečajnog upravnika, te da bi bilo neprihvatljivo ‘da ga nije briga kako će se situacija s tim ugovorom završiti’.

Obećao je – dat će sve od sebe kako bi se probalo spasiti kompaniju i svako radno mjesto.

O konkretnijim detaljima, dodao je, još ne može govoriti.

Obratio se i ministar Lakić, naglasivši da je opredjeljenje i vlasti i radnika da se firma spasi, no, situacija nije dobra.

“Dat ćemo se od sebe da spasimo firmu, ali nam za to treba i dobra namjera svih drugih u ovom procesu”, rekao je.

Vedran Lakić (F.Z./N1)

V.d. direktora Edin Čano rekao je da je stečajni upravnik radncima jučer uručio otkaze koji nisu validni i nemaju broj ugovora, te da otkaz nije potpisao niti jedan radnik, kao i to da će nastaviti raditi.

“Ima lijeka za ‘Zrak’, ali je nama vrijeme kritično. Ako će se žalba rješavati u novembru, onda je to za nas skroz nepovoljno. Najbitnije je da Vlada FBiH uputi dopis Kantonalnom sudu”, podcrtao je Čano. Dodao je i da su u plani krivične prijave za kršenje sudskih rješenja.

Edin Čano (F.Z./N1)

Podsjetimo, iako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ranije usvojila zaključak kojim se obavezuje da će preispitati osnovanost pokretanja stečaja u sarajevskom preduzeću “Zrak”, radnicima su jučer uručeni otkazi.

Više od 50 radnika firme “Zrak” dobilo otkaz, intervenisala policija i hitna

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!