NIP se oglasio nakon što su pojedini zvaničnici odbili poziv Konakovića: To je bježanje od odgovornosti

Vijesti 07. apr 202417:08 3 komentara
F.Z. / N1

Iz stranke Narod i pravda oglasili su se o inicijativi predsjednika Elmedina Konakovića koji je na radni ručak tokom aprila pozvao političke predstavnike Bošnjaka iz zemlje i regije. Pojedini su poziv već odbili.

Stranka, navodi se na početku saopštenja, pruža punu podršku svom predsjedniku po ovom pitanju.

“Najavljeni radni sastanak ključnih političkih lidera Bošnjaka iz regiona vidimo kao priliku za međusobno upoznavanje, razgovor o ključnim izazovima sa kojima se svi danas susrećemo te pokušaj kreiranja zajedničkog odgovora na te izazove”, napisali su.

Dodaju da na primjedbe gledaju isključivo kao na pokušaj bježanja od odgovornosti.

“Podsjećamo da je Narod i Pravda i u vrijeme dok je djelovala kao dio opozicije uvijek pokazivala spremnost da preuzme odgovornost i odazove se na ovakve i slične pozive ako su oni bili od koristi za državu i naš narod. Predstavnici Naroda i Pravde učestvovali su i u nizu razgovora uoči Općih izbora 2022. sa ciljem da se iznađu zakonska rješenja koja bi omogućila rješavanje nekih otvorenih pitanja u Bosni i Hercegovini. Također, odazvali smo se i pozivu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića kada je primarni razlog okupljanja bila Srebrenica i položaj Bošnjaka u tom gradu i cijelom bosanskohercegovačkom entitetu RS. Tada i u drugim prilikama Narod i Pravda je pokazala da zarad populizma i sakupljanja jeftinih političkih poena neće ispred interesa države i naroda staviti interese stranke i pojedinaca. Narod i Pravda je snažno podržala uspostavljanje bolje saradnje i povezanosti među Bošnjacima regiona, a u ranijem periodu Kanton Sarajevo je, na zahtjeve Bošnjaka iz Sandžaka, realizirao značajne projekte u nekoliko sandžačkih općina”, pišu u saopštenju.

Navode da je zakazani radni ručak nastavak okupljanja, te da su njemu već prethodili slični sastanci u Podgorici i Zagrebu.

“Vjerujemo da je sada vrijeme da Sarajevo kao grad i Bosna i Hercegovina kao matica pokažu da su spremni preuzeti odgovornost i biti dobri domaćini. Još jednom ukazujemo na važnost da se ovakvi kontakti uspostavljaju i održavaju, posebno u itekako izazovnim okolnostima i za državu BiH i za naš narod. Iako smo u potpunosti opredijeljeni za institucionalni pristup i institucionalnu saradnju, jasno nam je da takve saradnje nema bez dobre komunikacije, a ovakav sastanak upravo je takva prilika”, naveli su.

Još jednom su pozvali sve političke aktere da se odazovu pozivu.

“Odazivanjem jasno pokazujemo da sitne stranačke interese i sujete možemo ostaviti po strani kada se radi o vitalnim interesima. Lideri Naroda i Pravde odazvat će se i ovom kao i svim prethodnim sastancima”, stoji u zaključku saopštenja.

Podsjetimo, lider SDA, Bakir Izetbegović, odbio je poziv, kao i Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare