NiP: ‘Sutra će se zakazati novi termin referenduma, Mandić samo kupuje vrijeme’

Vijesti 04. sep 202316:48 0 komentara
N1

Općinska organizacija Naroda i Pravde Centar ponovo se oglasila putem saopćenja i obrušila se na načelnika Srđana Mandića.

Naime, oni u svom zvaničnom saopćenju navode kako Mandića optužuju da on opstruira održavanje referenduma za opoziv.

“Dok načelnik Općine Centar Srđan Mandić redovno u javnim istupima šalje sigurne poruke o svojoj pobjedi na referendumu, u stvarnosti se služi svim sredstvima da sabotira njegovo održavanje. Naime, prema usvojenoj Odluci o pokretanju opoziva načelnika, te u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine, načelnik Mandić je dužan preraspodijeliti sredstva u Budžetu Općine Centar Sarajevo potrebna za provođenje postupka opoziva odnosno održavanja referenduma”, naveli su na početku saopćenja.

Između ostalog, naveli su kako je 10. augusta potvrđena Odluka o opozivu, a da od tog trenutka, prema njima, načelnik Mandić je svjesno odugovlačio sa preraspodjelom sredstava a sve kako se referendum ne bi održao na zakazani datum, odnosno 17. septembra.

“Javno pitamo načelnika, ukoliko je toliko uvjeren u svoju pobjedu zašto čini sve da do referenduma ne dođe? Itekako je jasno da ovakvim postupanjem načelnik Mandić želi kidnapovati demokratiju, odnosno ne dozvoliti građanima da daju konačni sud o njegovom (ne)radu. Naime, načelnik Mandić se u dva navrata 28.08. i 29.08.2023. godine, obraćao predsjedavajućem Općinskog vijeća odnosno vijećnicima u Općinskom vijeću sa zahtjevom da Općinsko vijeće utvrdi sa kojih stavki u Budžetu će biti obezbijeđena sredstva za referendum (!?) iako naravno Općinsko vijeće nije nadležno za preraspodjele niti da daje načelniku upute u tom smislu, već je po zakonu jedini ovlašten za preraspodjelu i izvršavanje Budžeta, općinski načelnik. Dakle, ovim dopisima Mandić samo kupovao vrijeme, a sve kako bi nastavio sa medijskom hajkom klevetanja, teorija zavjere i okrivljavanja svih drugih za svoj nerad. Zapravo, ovakvo postupanje Mandića je eklatantan primjer (između ostalog) zbog čega je i zatražen referendum. Sredstva su preraspodjeljena od strane načelnika tek 01.09.2023. godine, a sve kako bi svjesno sabotirao zakazani datum održavanja referenduma, 17.09.2023. godine”,navode u saopćenju.

Potom su dodali:

“Sutra je zakazana vanredna sjednica Općinskog vijeća sa početkom u 15:00 sati, na kojoj će biti predložen novi datum održavanja referenduma. Prethodno, u 14:00 sati vijećnici koji su pokrenuli postupak opoziva će održati press konferenciju kako bi detaljno obrazložili javnosti pokušaje načelnika za sabotažom referenduma i kidnapovanjem demokratije. Obavještavamo javnost da će zbog ovakvog (ne)činjenja Mandića već sutra biti podnesene krivične prijave za zloupotrebu položaja. Referendum će biti održan, ne igrajte se sa pravnom državom načelniče! Ne plašite se neminovnog, građani će dati svoj sud, a mi ćemo ga prihvatiti kakav god bio”, zaključili su u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!