“Niste nam stražnje dvorište, već bitan partner ka punopravnom članstvu u EU”

Vijesti 10. mar 202311:48 0 komentara
F.Z./N1

U zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini stigli su zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonio Tajani te ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg. Nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem poručili su da će obje zemlje vrlo naporno raditi kako bi BiH postala punopravna članica Evropske unije.

Elemdin Konaković se zahvalio na ovoj posjeti i istakao je kako su dugo važne zemlje iz EU zaobilazile BiH te da je sada pravi momentum da se te stvari promijene.

“Smatramo jako važnom ovu posjetu i zbog činjenice da su danas predstavnici prijateljskih zemalja s nama koji čine puno za BiH na evropskom putu, u zvaničnoj posjeti našoj domovini, ali i zbog činjenice da je BiH ponovno u fokusu i da nam se vraćaju prijatelji, a moj dojam je da su nas predugo zaobilazili. BiH ima jedan momentum koji mora iskorititi posebno u ovoj kalendarskoj godini. Fokus na BiH, nažalost, vraćen je zbog agresije Rusije na Ukrajinu i činjenice da se evropska porodica uključujući i druge velike međunarodne sile okreću BiH i zbog opasnosti da se i ovaj dio Balkana opet aktivira zbog loših dešavanja koja nisu ništo novo”, kazao je Konaković.

F.Z./N1 Elmedin Konaković

Istakao je kako nas je to dovelo u suituaciju da dobijemo kandidatski status i brzim formiranjem Vijeća ministara BiH.

“Nadam se i brzom usvajanju budžeta, možda već na sjednici Vijeća ministara i kasnije u parlamentima pa da onda krenemo i formalno u ispunjavanje 14 prioriteta i drugih koji bi značili naš napredak ka evropskom putu. Bitna je kalendarska godina pred nama jer će se izvještaj o BiH usvajati u Evropskom parlamentu, mislim u oktobru ove godine. Radi se priprema eventualnog progresa naše zemlje i nadamo se da će isporučiti neke ispunjene prioritete. Zahvalio bih se Asutriji i Italiji u lobiranju da BiH dobije kandidatski status koji nije naša zasluga političara, već je to situacija u Ukrajini. Razgovarali smo o ekonomskim temama i biznis forumu u Italiji kao velike strateške partnere. Jako nam puno znači dolazak prijatelja u BiH i drago nam je da se vraćamo na mapu interesa”, kazao je ministar vanjskih poslova BiH.

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonio Tajani kazao je da Italija želi ojačati saradnju sa BiH kako bi utabala put ka punopravnom članstvu BiH u EU.

“To je vrlo bitan cilj za nas i vas. Ta će saradnja biti jača i spremni smo da organiziramo razmjenu najboljih iskustava da pomognemo BiH da ostvari standarde koje traži EU. Za nas je Zapadni Balkan prioritet da marljivo radimo u ovoj zemlji. Predložio sam biznis forum da spojimo naše kompanije i da imamo zajednička ulaganja za naša privredna društva. Spremni samo da jače sarađujemo o problemu ilegalnih migracija kao i Austriji. Italija pomaže BiH da unapređuje oganizirano upravljanje granicama”, rekao je.

F.Z./N1 Antonio Tajani

Ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg dodao je da je ovo bitna posjeta BiH u ovom trenutku.

F.Z./N1 Alexander Schallenberg

“Prošle godine smo BiH dali kandidatski status. Tu je nova prilika koja se mora iskoristiti ovdje u Sarajevu. Ovo je nama goestrateški zadatak, a neko stražnje dvorište. Tako mora i ostati. Jesmo mi nakon agresije Rusije na Ukrajini u drugačijoj goepolitičkoj situaciji i ovo je prilika koja se mora iskoristiti. Austrija je ovdje jedna od najvećih ulagača i tako će ostati. Mi smo jedna od zemalja koja koristi vaš odliv pameti, ali nismo sretni zbog toga. Previše vremna je izgubljeno i imate 14 ključnih prioriteta koje morate ispuniti i tu ćemo vam pomoći”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!