Nisu dobili šta su tražili: Stevandić Guterresa proglasio “neovlaštenim tumačem”

Vijesti 20. jul 202313:32
N1

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, komentarisao je odgovor generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, na inicijativu Željke Cvijanović, člana Predsjedništva BiH, da se iz UN-a dostave dokumenti o imenovanju Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u BiH.

“Nije tačno da je Savjet bezbjednosti, Savjet za implementaciju mira PIC relevantno tijelo za imenovanje visokog predstavnika, jer imenovanje vrši Upravni odbor savjeta za implementaciju mira, tako da bi ovo bio nevjerovatan propust UN-a ukoliko bi bilo to tačno, a saglasnost na njegovo imenovanje daje Savjet bezbjednosti UN-a. Tek kad se ispune ova dva uslova, smatra se da je ispoštovana procedura imenovanje”, kazao je Stevandić.

Rekao je i da “Guterres nije ovlašten da tumači ko je nadležan za imenovanje visokog predstavnika”.

“On je na ovaj način potvrdio da takve rezolucije nema i da je on ne može dostavljati i da Christian Schmidt nije visoki predstavnik, jer procedura imenovanja traži rezoluciju Savjeta bezbjednosti kojim je data saglasnost na njegovo imenovanje”, rekao je Stevandić.

Kako je dalje dodao, oni koji žele ismijavati Željku Cvijanović, treba da znaju “ovaj njen diplomatski potez je potkovan dokumentima”.

“Potpuno je dokazano da ne postoji relevantna rezolucija Savjeta bezbjednosti za imenovanje Schmidta i da je ovo jedna velika diplomatska pobjeda Republike Srpske u cjelini”, istaknuo je Stevandić.

Podsjetimo,  Cvijanović je  zatražila prije nekoliko dana od generalnog sekretara UN da se iz UN dostave relevantni dokumenti od značaja za BiH, odnosno odluku Savjeta bezbjednosti UN o imenovanju njemačkog diplomate Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u BiH u skladu sa Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir, Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

Na to je, podsjetimo, prvi čovjek UN-a odgovorio kako ova organizacija “nije potpisnik Daytonskog sporazuma niti je UN član PIC-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira – jedinog relevatnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH.”

Nakon odgovora Guterresa o Schmidtu, Cvijanović je rekla “kao da ga je pisao neko drugi…” Njen cijeli odgovor pročitajte ovdje. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad