Njemačka ambasada u BiH odgovorila na navode Nešića: Schmidt je visoki predstavnik

Vijesti 12. okt 202317:03 0 komentara
F.Z./N1

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH je u posljednjem obraćanju kazao da Christian Schmidt nije visoki predstavnik, te da se nelegalno predstavlja kao takav.

N1 redakcija je komentar na ove navode potražila i u Njemačkoj ambasada u BiH, na što smo dobili kratak odgovor:

“Christian Schmidt je visoki predstavnik. Ured visokog predstavnika je uredno prijavio Christian Schmidta”, saopćeno je kratko iz Ambasade Njemačke u BiH.

Podsjetimo, Nešić je kazao da je Schmidt “samo državljanin Njemačke”.

PROČITAJTE JOŠ

“U BiH imamo čovjeka koji sam sebe naziva visokim predstavnikom, a to nije. Christian Schmidt se nelegalno predstavlja kao visoki predstavnik, a on je samo državljanin SR Njemačke”, tvrdi Nešić, podsjećajući da ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN, na što se pozivaju svi zvaničnici iz RS iako su članice PIC-a i UN-a dale javno podršku visokom predstavniku.

Dodaje da “dokument o njegovom imenovanju, ne postoji, nego samo zabilješka”.

Kako Nešić kaže, “na osnovu upita Minstarstva sigurnosti upućenog policijskim agencijama koje su u sastavu ovog Ministarstva, a povodom traženja informacija po kom osnovu se obezbjeđuje njemački državljanin Schmidt u BiH” saznao je, tvrdi, sljedeće:

“Njegov dolazak najavila je Ambasada Njemačke što znači da je on njihov predstavnik, a ne Ujedinjenih nacija, što znači da je nelegitiman i da se lažno predstavlja, tu imam notu Njemačke koja je upućena vezano za gospodina Schmidta i njegovog oružanog obezbjeđenja u BiH. Zašto mu je odobren boravak u prostorijama OHR-a i zašto koristi resurse iste organizacije je pitanje za njih. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela je obavijestila ovo Ministarstvo da obezbjeđuje dva objekta OHR-a Sarajevo i Banjaluku kao i Rezidenciju u Sarajevu. Vrši se vanjsko obezbjeđenje objekata bez uvida u unutrašnjost prostorija, jer je to eksteritorijalno područje, ko boravi unutar objekata nije stvar policijskih agencija. Što govori da Schmidta tokom boravka u BIH ne obezbjeđuje naša Agencija (DKPT) niti mu pruža policijsku pratnju, a prema pravilima bi trebala.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!