Njemački analitičar: Da li Schmidta ovaj put podržava više SAD nego EU?

Vijesti 12. jul 202322:06 2 komentara
F.Z./N1

Direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove EU Angelina Eichhorst održala je jutros sastanak sa predstavnicima koalicije na državnom nivou te drugim bh. zvaničnicima. Kazala je kako je uputila jasnu poruku predstavnicima vlasti iz Republike Srpske, ali i da iz Bosne i Hercegovine odlazi s optimizmom zbog napretka i poruka koje su jedinstveno upućene: "Ako EU krene u ubrzano pridruživanje nemojte izostaviti BiH." No, njenim izjavama nije oduševljen Bodo Weber, njemački analitičar i stručnjak za Zapadni Balkan.

“Eichhorst je do 2020. godine bila glavna operativka Federice Mogherini u pohodu ka prljavom dealu o razmjeni teritorije između Kosova i Srbije. Eichhorst je tada krenula na potpuno anti-evropski pohod, a onda se 2022. godine pridružila pregovorima o izmjeni Izbornog zakona BiH”, podsjetio je Weber, koji je potom naglasio kako je danas trebalo “pomno slušati izjave, najave i interpretacije o tome kakvi o tome kakvi reformski potezi su potrebni za evropski put BiH”.

Istovremeno sa takvim izjavama, podsjeća Weber, na sceni je de facto podrivanje ustavnog poretka BiH, koje je “podržano od Dragana Čovića, uz pokušaj trgovine”.

Pita se da li će “sumnjivi faktori unutar EU poput Eichhorst ponovo biti spremni, kao u pregovorima o izbornoj reformi, prihvaćati neke lažne reforme koje će zadovoljavati isključivo nacionalističke interese tandema”.

No, u korak u suprotnom pravcu načinio je nedavno visoki predstavnik u BiH, poništivši zakone nedavno usvojene u NSRS.

Sagovornik N1 smatra kako je Schmidt, sa posljednjim izmjenama zakona, počeo konačno ispunjavati svoju funkciju.

Kaže, hvata se u koštac sa problemom kojemu je sam doprinio.

Njemačkom analitičaru se čini kako Schmidta ovaj put SAD podržavaju više nego Evropska unija. No, ostaje nejasno da li će biti dovoljno sigurnosne podrške sa zapada kako bi se njegove odluke u potpunosti mogle sprovesti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare