Njemački mediji: “Vučićev argument nema osnova, toga jednostavno nema u rezoluciji”

Vijesti 23. maj 202413:44 0 komentara
Aleksandar Vučić (FoNet/Milica Vučković)

Brojni mediji u njemačkom govornom području izvještavaju o današnjem glasanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Ono što je zajedničko u gotovo svim tim izvještajima je da rezolucija nigdje ne spominju Srbi, te se novinari pitaju na osnovu čega zvaničnici Srbije i bh. entiteta Republike Srpske izjavljuju da se radi o nečemu što je usmjereno diretkno protiv njihovog naroda.

Na primjer, nakon objašnjenja šta se desilo u Srebrenici i da je to potvrđeno međunarodnim presudama, njemački Focus navodi:

Vučićev argument da bi rezolucija UN kolektivno osudila i stigmatizovala “srpski narod” nema osnova jer toga jednostavno nema u rezoluciji”.

Tagesschau također navodi da “Rezolucija UN-a takođe ne pripisuje Srbiji nikakvu krivicu za zločine”, ali da se Srbija ipak žestoko se opire rezoluciji. Navodi se da je predsednik Aleksandar Vučić otputovao je u Njujork ranije ove sedmice da ubijedi države da ne glasaju za to.

Stručnjaci za međunarodno pravo odbacuju Vučićeve izjave kao neosnovane. Odluka nema nikakve pravne posljedice. I države koje je podržavaju pokušale su da opovrgnu argumente Srbije uoči glasanja”, piše ovaj list.

Austrijski ORF piše:

Iako se Srbija i Republika Srpska nigdje u rezoluciji ne pominju imenom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u više navrata tvrdio da će nakon njenog usvajanja njegova zemlja morati da se suoči sa zahtjevima za ratnu odštetu, dok će Republika Srpska čak biti suočena sa raspadom. Međutim, mišljenja stručnjaka da to uopšte nije tačno prenosila su se samo u medijima koji su kritikovali vlast u Srbiji i ostala nepoznata široj javnosti”.

“Negiranje i glorifikacija zločina su dnevni red”

Focus navodi da je u Srbiji pod predsjednikom Vučićem i RS-u pod entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, “negiranje genocida u Srebrenici i glorifikacija počinitelja je, da tako kažemo, državna politika”.

Tagesschau nacodi da rezolucija poziva države UN-a da sačuvaju činjenice o genocidu i osuđuje negiranje genocida i veličanje počinitelja.

Ovo je očigledno previše da se traži od nekih političara u BiH i Srbiji. Negiranje ili trivijalizacija genocida je ovdje dnevni red – i obično ostaje nekažnjeno”, navodi ovaj list, te ističe da je upravo načelnik Srebrenice Mladen Grujičić jedan od političara koji to rade.

Tagesschau spominje Dodikovo negiranje genocida, ali posebno ističe slučaj Nenada Nešića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je nedavno u televizijskoj emisiji izgovorio “neukusnu šalu”, ismijavajući žrtve.

“Izvinjenje UN-a”

Njemački TAZ piše da je “ova rezolucija svojevrsno izvinjenje UN-a za tadašnje neuspjehe”.

Ali činjenica da će se žrtve genocida sjećati svake godine u budućnosti nije samo satisfakcija za žrtve, Srebreničanke, poput Munire Subašić. Za načelnika Memorijalnog centra u Srebrenici Emira Suljagića, a posebno za one koji su tada preživjeli, pozitivno je vidjeti da će se žrtve genocida u njihovom gradu ubuduće spominjati u svim školskim udžbenicima širom svijeta”, navodi TAZ.

Da li je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock zaista uspjela vjerodostojno u vezi Srebrenica skupa sa Ruandom predstavljati njemačku vanjsku politiku? Hoće li zapadne, ali još važnije afričke, latinoameričke i azijske zemlje, posebno sada, nakon palestinskog sukoba, podržati rezoluciju koju je pokrenula Njemačka? Da bi bili prihvaćena, potrebno je postići dvotrećinsku većinu u Generalnoj skupštini. Srpska strana, zajedno sa prijateljima iz Rusije, Severne Koreje, Irana, Nikaragve, Mađarske i drugih, čini sve da spriječi ovu rezoluciju”, ističe ovaj list.

“Promjena pristupa”

TAZ navodi da su u proljeće poruke iz RS-a i Srbije bile agresivnije – “pijani muškarci marširali su pored spomen-obilježja u Potočarima, a Bošnjacima se ponovo prijetilo noževima, bodljikavom žicom i “Srebrenicom” na fudbalskim stadionima”.

Ali od agresivne opcije se moralo odustati jer se u UN-u stvarala većina za Srebrenicu (rezoluciju). Dakle, Beograd je morao da promjeni pristup. Nakon što je agresivna kampanja propala, sada se usvajaju mekši tonovi”, navodi ovaj list, ističući izjave Marka Đurića, ministra vanjskih poslova Srbije, koji upozorava da rezolucija neće dovesti do pomirenja, već do ponovnog razdora na Balkanu.

Prema riječima srpskog rukovodstva, predloženom rezolucijom se prikriva činjenica da nisu samo bosanski Muslimani (Bošnjaci) bili žrtve balkanskih ratova, već i druge etničke grupe, posebno Srbi. To što od tada nije prošla nijedna sedmica u kojoj se ne odaje počast i ne slave osuđeni srpski ratni zločinci, ministru vanjskih poslova nike vrijedno spomena”, navodi TAZ.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!