Njemački predstavnik za Balkan optimističan pred nastavak Berlinskog procesa

Vijesti 19. okt 202217:14 0 komentara
Screenshot (YouTube)

Specijalni predstavnik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin izrazio je optimizam pred predstojeći sastanak unutar Berlinskog procesa, koji će biti održan u njemačkoj prijestolnici početkom sljedećeg mjeseca, a koji će okupiti lidere zemalja regije.

U razgovoru za Atlantic Council Sarrazin je govorio o europskoj perspektivi regije u kontekstu Berlinskog procesa, s posebnim naglaskom na stvaranje zajedničko regionalno tržište.

Šta će ponovno pokretanje Berlinskog procesa donijeti na stol u smislu europske integracije Zapadnog Balkana, i počemu će ovaj proces sada biti drugačiji?

“Prvo, postoji važna poruka da Berlinski proces znači jasnu prijateljsku i partnersku predanost Njemačke europskoj propusnici za šest zemalja Zapadnog Balkana, a nova vladajuća koalicija u Njemačkoj je smjestila Zapadni Balkan kao jedan od najviših prioriteta naše europske i vanjskopolitičke politike. Ponovno oživljavanje Berlinskog procesa je dio toga. Njemačka pokušava da odigra ulogu u europskoj propusnici za Zapadni Balkan i pokušavamo uložiti napore kao zemlja članica EU kako bi olakšali taj proces. Drugo, znate da su neke od tema koje su otvorene u Berlinskom procesu bile uspješne, dok su neke ostale nezavršene, tako da ih želimo opet pokrenuti ali i otvoriti neke nove ideje. Ovo se sve dešava u svjetlu nove krize, ne samo rata u ukrajini nego i energetske krize koja je pogodila Europu ali i Zapadni Balkan.”

Zajedničko regionalno tržište je trenutno na čekanju, a to uključuje slobodu kretanja, prepoznavanje diploma, itd. Pregovori su zaustavljeni u Sofiji, tačnije na neslaganju između Srbije i Kosova. Da li ste optimistični da će se desiti neki pomak tokom novembraskog samita?

“Zajedničko regionalno tržište nije samo ključni dio integracije regije nego i značajan korak za ubrzanje EU integracije i kohezije u unutrašnje tržište. Ako se nešto tu napravi onda je to čarobni ključ za otključavanje mnogih brava, kako u Europi tako i u regiji. Dakle, uvjereni smo da je moguće postići nešto zajedno uz dobru volju partnera kako bi se ovaj proces vratio nazad u pogon, kako bi se ovaj voz pokrenuo. Svi su pozitivni oko Berlinskog procesa, oko Zajedničkog regionalnog tržišta, tako da idemo to napraviti”.

Optimistični ste da se nešto može napraviti tokom samita?

“Ako se ne nadate da ćete postići nešto već ste neuspješni. Ako nisam optimističan da mogu zemlje Zapadnog Balkana dovesti da su na istoj strani, zašto bih radio svoj posao.

Prvi sastanak unutar Berlinskog procesa nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom, tokom koje su se sastanci odvijali virtuelno, zakazan je za 2. novembar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!