Nobilo za N1: Jasno je bilo da će presuda Mladiću biti identična Karadžićevoj

Vijesti 09. jun 202120:44 > 21:31 0 komentara
N1

Advokat Anto Nobilo je u večerašnjem Pressingu komentarisao presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću. Kako je kazao, presuda Mladiću je bazirana na istom principu kao i presuda Radovanu Karadžiću.

“Ako pažljivo čitate presudu Karadžiću onda je potpuno jasno da se radi o istim činjenicama, istim dokazima, da se čak i Mladić spominje u kontekstu određenih zločina, pa je bilo jasno da će presuda Mladiću biti identična Karadžiću”, kazao je Nobilo.

Kako je kazao, sudovi se inače oslanjaju na ranije isprobane prakse.

Sudovi se oslone na ranije prakse Suda, teško je bilo predvidjeti da će doći do neke suprotne prakse. Radilo se o istim djelima. Karadžić nije mogao počiniti zločin genocida da nije bilo Mladića. Bilo je potpuno jasno da će biti identična presuda i to se potvrdilo. Potvrdili su prvostepenu presudu“.

Nije osuđen za genocid u nizu drugih opština?

Zvuči zaista ružno, ali u međunarodnoj praksi je tako. Uvijek se postavljalo pitanje gdje zločin protiv čovječnosti prerasta u genocid. To je osjetljivo pitanje i potrebno je dokazati da se tim zločinom išlo iskorijeniti jednu etničku skupinu. Ovdje je sudsko vijeće presudilo, ružno rečeno, da količina žrtava Bošnjaka nije dovoljna u drugim općinama. Međutim, treba tu biti praktičan – Mladić je dobio doživotnu i ima samo jedan život. Jedan genocid je dovoljan za jednog čovjeka i po kazni, više od toga je teško zamisliti“, pojasnio je.

Da li je ovo presuda samo njima ili instituciji koju je vodio?

Osuđena je osoba Ratko Mladić za određena djela. Naravno, pošto je bio komadant VRS sve se to odnosi i na Vojsku RS koja je izvšila genocid. Uvijek moramo biti oprezni kada generaliziramo. Uvijek je individualna odgovornost, makar bilo 5.000 individua. Moramo paziti da ne okrivimo narod. Možemo reći da su elementi VRS napravili veliki zločin. Bilo bi dobro da svi koji su sudjelovali u tom zločinu, i oni najniži, budu osuđeni. Ne bi bilo dobro i da projiciramo krivnju na današnju RS, koja jeste formalno pravni sljedbenik te RS, ali današnji činovnici očigledno nemaju nikakve veze sa tim zločinom“.

“Druga je stvar što u RS institucije i najviši organi ne osuđuju zločine. Nemaju distancu prema zločinu i zločincima. Što su nama zločinci, njima su heroji”, pojasnio je Nobilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!