Nora, Arven, Farah i Azra kreiraju knjige Bajkologije: Uputile su bitnu poruku- zašto djeca trebaju čitati? (VIDEO)

Vijesti 01. jun 202410:18 0 komentara

Danas je Međunarodni dan djeteta. Tim povodom govorili smo o knjizi, ljubavi djece prema čitanju. Misija Bajkologije je inspirirati djecu da zavole čitanje, uz kvalitetne i kritički poticajne knjige za djecu. Gosti Novog dana bile su Nora Gutić, Arven Gavrić Memić, Farah Beganović i Azra Huseinčehajić koje su govorile zbog čega je bitno da čitamo, kao i Anela Hakalović, osnivačica i direktorica Bajkologije i Aida Gavrić urednica i koodinatorica projekta Bajkologija.

Bajkologija je specijalizirana dječija knjižara i izdavačka kuća posvećena promociji kvalitetne književnosti za djecu i obogaćivanju dječijeg kulturnog iskustva. Misija Bajkologije je inspirirati djecu da zavole čitanje, uz kvalitetne i kritički poticajne knjige za djecu.

Uz knjižarski apsekt, Bajkologija razvija i vlastitu izdavačku djelatnost. Do sada je Bajkologija objavila tri slikovnice: “Magično oko”, “Bor” i “Luna i Nebeski Zmaj”. U kreaciji su učestvovala i djeca.

N1

“Magično oko” danske autorice Ane Bjorn priča o djevojčici koja s porodicom bježi od rata. Univerzalna, dirljiva, ali i puna nade. Priča o fantastičnoj sposobnosti djeteta da i dalje vjeruje u dobrotu i ljepotu. Magično oko donosi priču ispričanu kroz dva sloja – onaj o izbjeglištvu i onaj o sposobnosti dječije mašte da se odupre surovosti svijeta. Sloj priče koji govori o izbjeglištvu predstavljen je ilustracijama, kroz koje saznajemo o teškoj stvarnosti jedne porodice, njihovom bijegu od rata, smrti članova porodice, siromaštvu. Drugi sloj priče predstavljen je tekstom, kroz glas djevojčice koja priča o svojoj magičnoj sposobnosti da vidi stvari koje su drugima nevidljive. Ta sposobnost zapravo je odraz dječije mašte i njene snage kojom tešku stvarnost čini ljepšom, a smrt i tegobe pobjeđuje životom i nadom.

Bajkologija

“Bor”, slikovnica švedske autorice Lisen Adbage napisana je u formi ekološke bajke sa otvorenim krajem. Ova slikovnica istražuje složen odnos između ljudi i prirode kroz priču o porodici koja gradi svoj dom od borova. No, kako radostan početak postaje neobično opasan, otkrivaju se tajne duboko ukorijenjene u šumskom krajoliku. Autorica nadilazi standardizirane priče o dječijem svijetu, oslikavajući pejzaž koji istovremeno očarava i zastrašuje, dok se obitelj suočava s transformacijom koja prijeti da će ih odvesti prema nečemu više od obične gradnje kuće.

Bajkologija

“Luna i Nebeski Zmaj” je slikovnica u kojoj se govori o djevojčici Luni koja voli posmatrati nebo i donositi naučne zaključke o nebeskim pojavama. Za razliku od nje, seljani imaju mitska objašnjenja za pomračenja Sunca, kretanje zvijezda i komete. Slikovnica slavi važnost pripovijedanja i naučnog metoda, a lik Lune inspirisan je starogrčkom astronomkinjom Aglaonicom. Aglaonica je proučavala Mjesec i predviđala pomračenja, zbog čega je smatrana čarobnicom. Autorica Bethan Woollvin je ovom pričom odala počast brilijantnim ženama naučnicama čije su ideje kroz historiju često bile odbačene kao vještičarenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!