Norveški ambasador o mađarskom komadantu EUFOR-a: Ima li razloga za zabrinutost?

Vijesti 10. okt 202311:17 0 komentara
N1

NATO je trenutno vrlo fokusiran na situaciju u BiH, kazao je to danas ambasador Norveške Olav Reinertsen, koja je inače i kontakt tačka između Saveza i naše zemlje. I taj fokus se odnosi na sve članice, dodao je ambasador.

“Moj zadatak kao kontatk ambasador za NATO je da pojasnim javnosti šta NATO znači, šta članstvo donosi, ali i kako možemo proširiti, produbiti saradnju. Konkretno, prošle godine sekretar Stoletenberg je naglasio kako NATO mora posebnu pažnju obratiti na BiH, Gruziju i Moldaviju, a sve iz razloga ruske invazije na Ukrajinu. Kao Norvežanin, nismo dio EU ili EUFOR-a, ali je naša podrška potpuna snagama Altheae, koja ima mandat da očuva sigurno okruženje u BiH”, izjavio je ambasador.

Na pitanje da potvrdi pojestu sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga BiH, ambasador Reinertsen odgovara “sekratar pomno prati situaciju na Zapadnom Balkanu, vidio sam špekulacije o njegovoj posjeti, to nije u potpunosti potvrđeno, ali znam da iskazuje interes za posjetu BiH, tokom mirovne konferencije. Ako dođe do posjete to će biti još jedna potvrda posvećenosti NATO-a Bosni i Hercegovini”, kazao je ambasador.

Govoreći o misiji EUFOR-a norveški ambasador napominje kako se nada da će mandat biti produžen u Vijeću sigurnosti UN.

“Moramo imati na umu da EUFOR koji ima izvršni mandat da čuvaju sigurnost, treba da znači i da građani mogu da se osjećaju sigurno. To je odličan primjer kako NATO i EU sarađuju u ovom regionu. Sve to je rezultat Berlinskog procesa”, posjetio je ambasador.

“Stvari ne treba komplikovati, ovo je jasno podcrtano u Dejtonu, snage međunarodne zajednice koje će brinuti za sigurnost građana BiH”, navodi Reinertsen.

Na pitanje da li su opravdani strahovi od mađarskog vodstava EUFOR-a, ambasador Reinertsen odgvovara “vaš odlični ministar odbrane Zukan Helez je izrazio zabrinutost pa i meni lično, ali moram reći da uopšte nisam zabrinut, očekujem da će Mađarska voditi EUFOR sa jednakim kapacitetima kako je to činio i prethodni austrijski komandant, i to mislim generalno za mandat EUFOR-a, potrebno je da imaju resurse kako bi ispunili svoj izvršni mandat i svoju operativnu ulogu”, zaključio je ambasador.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!