Nova godina, novi problemi: Je li ugrožen koalicioni sporazum Osmorke?

Vijesti 03. jan 202319:15 0 komentara

Sutra sastanak Osmorke nakon što su pojedini lideri stranaka koji čine ovaj politički savez zaprijetili napuštanjem a zbog poteza Milorada Dodika. Mnogi zamjeraju, prije svega, lideru SDP-a Nerminu Nikšiću, što se čvrsto ne odupire SNSD-ovim daljim namjerama da ruši državu. Nakon opozicije, SDA i DF-a, na obustavljanje pregovora o formiranju Vijeća ministara, Osmorku pozivaju i vlastiti članovi, NES i Stranka za BiH, a nakon što je u Republici Srpskoj usvojen Zakon o imovini, te zbog toga što bi u Vijeću ministara mogao sjediti "SNSD-ov Bošnjak", Denis Šulić.

Hoće li Milorad Dodik srušiti koalicioni Sporazum i prije nego je u punom kapacitetu zaživio u praksi? Njegovi i potezi SNSD-a izazivaju burne reakcije dijela politike, no ne i vrha Osmorke.

Nova godina znači i nove probleme za Osmorku, no ovoga puta prozivke ne dolaze iz opozicije samo nego iz vlastitih redova, hoće li zbog neadekvatnog odgovora na poteze Milorada Dodika Osmorka ostati bez partnerstva sa NES-om i Strankom za BiH?

Naime, lideri ove dvije stranke Nermin Ogrešević i Semir Efendić jasno su poručili kako smatraju da Osmorka treba obustaviti proces formiranja Vijeća ministara zbog Dodikove samovolje, donošenja Zakona o imovini u Republici Srpskoj, ali i zbog najava da će na jednu od ministarskih pozicija u Vijeću, Denis Šulić, Bošnjak s SNSD-ovom članskom karticom.

“Mi ne želimo po cijenu bilo čega biti nijemi posmatrači događaja koji se tiču onog što je u našim programima najsvetije, a to je država Bosna i Hercegovina. Naše dalje učešće u pregovorima oko formiranja vlasti zavisit će o odnosu ‘Osmorke’ prema ponašanju Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, kao i o njegovom odnosu na potpisani Sporazum”, navodi se u saopštenju NES-a i SBiH.

Elmedin Konaković za Raport pak kaže, razumije kolege, ali Osmorka je stabilna. Najavljuje formiranje Vijeća ministara do kraja januara, a Vlade Federacije do kraja februara. No, problemi su očiti, stoga jedan od partnera, državni zastupnik Zlatko Miletić, za sutra najavljuje mogući sastanak Osmorke.

“Osmorka u tom smislu treba sjesti, preispitati svoje mjesto I ulogu u svemu ovome, donijeti odluke da vidimo kako, na koji način, šta trebamo činiti I da li možemo gospodina Dodika urazumiti. Ako ne možemo da onda u skladu svako sa svojom savješću onako kako misli da je za njega najbolje”, kazao je Miletić.

Sam Miletić je podršku koaliciji uslovio kredibilnim i moralnim osobama na ministarskim pozicijama u Vijeću, no pojedini prijedlozi nisu u skladu s tim parametrima, smatra. Poseban gnjev dijela Osmorke, ali i opozicije izazvale su najave imenovanje Denisa Šulića u Vijeće ministara.

“Osmorka se nalazi pod pritiskom izbornih gubitnika u Federaciji, da je politika tih izbornih gubitnika, blokada bila pobjednička politika, oni bi i pobijedili na ovim izborima tako da siguran sam da ne bi trebali iz Osmorke podleći pritiscima gubitnika”, kazao je Šulić.

Bisera Turković smatra da bi se Šulićevim imenovanjem poluge odlučivanja u potpunosti dale proruskim HDZ-u i SNSD-u, što bi smatra, značilo gubitak veta za Bošnjake pri donošenju ključnih odluka. I ranije su iz SDA pozvali Osmorku da odustane od koalicije s SNSD-om.

“Mi nismo primijetili da je Osmorka ispostavila bilo kakve zahtjeve, Dodik je kazao uspostavit ćemo vlast pod uvjetom da mi niko ne smeta da radim ono što sam naumio. Ja do sada nisam primijetio postojanje onog dijela tijela koji se metaforički zove kičma kod Osmorke”, kazao je Safet Kešo, zastupnik SDA u PSBiH.

Milorad Dodik se ne zamara porukama koje dolaze iz Federacije, niti problemima unutar Osmorke. Dok su u HDZ-u kao i obično optimistični da će vlast u državi formirati do kraja mjeseca, kako i nalažu rokovi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!