Novaković Bursać: Dodik itekako zna šta radi, slijedi politiku za koju mu je podršku dao narod u RS

Vijesti 22. sep 202317:35 1 komentar
N1

Poslanica u Domu naroda BiH i članica SNSD-a Snježana Novaković Bursać danas je za N1 govorila o posljednjim političkim dešavanjima u BiH kazavši da Milorad Dodik slijedi politiku za koju mu je podršku dao narod u RS, a da u to ne spada nikakvo slušanje bilo koga, nego podrška i primjena onoga što je osnova zemlje.

Ambasadori PIC-a podržali Schmidta i poslali poruku Dodiku? Hoće li ih Dodik poslušati?

“Dodik slijedi politiku za koju mu je narod dao podršku u RS, a u to ne spada nikakvo slušanje bilo koga nego podrška i primjena onoga što je osnova ove zemlje. To je Ustav i ustavna rješenja. Mislim da nije prikladno da se tako pokušava generisati stav javnosti”, kazala je Novaković Bursać i dodala:

“Moram priznati da nisam vidjela saopćenje PIC-a, nije mi neočekivano imajući na umu da se to samozvano tijelo tako ponašalo kao i u prethodnom periodu. Pokušava da zamijeni nešto što mu nije uloga bilo kojim aktom domaćim ili stranim. Možemo ovo smatrati kao politički stav ambasada koje djeluju u Sarajevu i predstavljaju određene zemlje. Ako već ne smatraju BiH suverenom zemljom, bilo bi poštenije da naredno saopćenje počnu sa “Mi ambasadori u ovom protektoratu””.

Vjerujete li vi u poteze Dodika, da li zna šta radi?

“Šta je vama? Kakvo je to pitanje? Već od 2006. kada je SNSD, 12 godina Dodik i SNSD pobjeđuju 12 puta uzastopno i vi pokušavate da kažete da čovjek sa takvom političkom snagom i iskustvom ne zna šta radi? Itekako zna šta radi. Vrlo je odlučan da odbrani ustavne nadležnosti RS, samim tim i ustavnu strukturu pa i u širem kontekstu opstojnost ove države”, kazala je ona.

Hoće li proglasiti nezavisnost ako se nametne zakon o državnoj imovini?

“Što se tiče zakona o dugačijem načinu izbora sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, to je već na stolu i na tome treba da se radi. To jeste jedan od 14 prioriteta. Možda bi bilo primjerenije da nismo nikad ušli u ovaj problem. Ovdje je suštinsko pitanje, pokazalo se da se to dešava preglasavanjem sudija iz srpskog naroda, ovdje je problem stranaca ali je veći problem praksa koju taj sud primjenjuje. To su jako krupna pitanja, a što se tiče ovog drugog, da li će poslije nametanja, nema ovdje ko da nameće zakon. Visoki predstavnik suštinski nema pravo da nameće zakone”, kaže Novaković Bursać u razgovoru za N1.

“Nismo mi odustali ni od čega, ništa od onoga što je donijela NSRS nije stavljeno van snage, samo je primjena određenih zakonskih rješenja prolongirana. Ovo je nadrealna situacija koju imamo i ako pokušate činjenično da to prevedete nekome, mislio bi da se šalite s njim najblaže rečeno, to je ono što se pokušava s optužnicom”.

“Mi imamo Sabor 30. septembra, imamo platformu “Samostalna RS u okviru Dejtonske BiH”. Mnogi mediji su uzimali prvi dio rečenice i to zloupotrebljavali”.

O govoru Komšića u UN-u?

“Nije me iznenadilo. Trebate biti hipernetalentovan političar da tako brutalno nasrnete na dvije zemlje s kojima imate 95 posto granice. Trebate biti toliko usko čaršijski orijentisan da onako nastupite i toliko nesenzibilan na suštinske probleme ove zemlje da to može uraditi samo neko poput Željka Komšića”, kazala je Novaković Bursać.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare