Novaković-Bursać: Nikada nismo napustili institucije BiH

Vijesti 03. feb 202212:21 > 12:47 0 komentara
F.Z./ N1

Zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać kazala je kako "predstavnici Republike Srpske nisu nikada napustili institucije Bosne i Hercegovine, ali su svoje reakcije usklađivali na način da su odustali od donošenja odluka iz dobro poznatih razloga".

“Niti smo mi ikada otišli, niti se sada vraćamo. Nastavljamo slijediti stavove NSRS. Na današnjoj sjednici predstavnici SNSD-a će učestvovati na način da ćemo pristupiti glasanju na tačkama dnevnog reda o davanju saglasnosti za ratifikaciju četiri sporazuma. Nećemo ulaziti u salu, nećemo učestvovati u radu jer nemamo stavove NSRS osim za ove četiri tačke”, kazala je Novaković-Bursać.

O budućem učešću ovih zastupnika, kazala je da će i dalje biti potpuno usklađeni s NSRS, Vladom RS i predsjednicom RS.

“To ovisi od tačke do tačke i opštih okolnosti na koje upozoravamo a idu u pravcu da dovede u pitanje da li nekome treba parlamentarna skupština ako određeni centri donose zakone. Ova praksa još nije nestala. Nametnuti zakon dio BiH pripada, drugi dio ne prihvata i pred nama su procesi kako će se riješiti to pitanje. Ono nije zaboravljeno i preko njega nije pređeno. Želim reći sitnim političkim dušama da smo mi vrlo svjesni da smo ušli u proces iz kojeg ne želimo i ne možemo izaći. Naši procesi koje smo započeli zasnovani su na pravu, pravdi i demokratskim principima. Imamo namjeru da razgovaramo o krupnim pitanjima koji su eskalirali”, kazala je zastupnica SNSD-a.

Navela je kako su su BiH koriste razne manipulacije među kojima su, ističe, “genocid” i “demokratija”. Istakla je kako su ona i Nebojša Radmanović učestvovali u radu proširenog Kolegija na kojem se spominjala i izmjena zakona koji se odnosi na kažnjavanje negiranje genocida i veličanja ratnih zločina. Dodala je da su u pitanju “dani kada će se vidjeti nova verzija”.

“Postojao pozitivan interes predstavnika svih klubova za takvo zakonsko rješenje”, dodala je.

Komentirajući izjavu zastupnika Saše Magazinovića o testiranju zastupnika na droge, kazala je kako je to ponižavanje izbornog procesa i birača.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!