Novaković Bursać: Odluka CIK-a ima cilj da se umanji šansa SNSD-a u Domu naroda

Vijesti 05. dec 202221:46 0 komentara
N1

Odluka Centralne izborne komisije /CIK/ BiH o izboru delegata u Dom naroda parlamenta BiH donesena je s ciljem da se "umanje šanse da SNSD dobije četiri delegata u skladu sa voljom Narodne skupštine, o čemu je političko Sarajevo danima prije toga brujalo", smatra član Predsjedništva SNSD-a Snježana Novaković Bursać.

“Zašto im smeta jaka odbrana interesa Republike Srpske, takođe je više nego jasno i više puta javno izrečeno”, rekla je Bursaćeva, za koju su, između ostalih, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske odlučili da bude delegat u Domu naroda.

Ona smatra da se suština problema današnje odluke CIK-a o izboru delegata u Dom naroda može definisati u tri nivoa, među kojima je prvi pravni – zbog kršenja Izbornog zakona i Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

Bursaćeva je navela da je drugi, politički nivo, odnosno da je riječ o ispunjavanju političkih zadataka i suprotstavljanju volji Narodne skupštine, a treći logički nivo – jer su očiglednu namjeru da se nešto poništi proglasili suprotnom, odnosno voljom da se nešto podrži.

Bursaćeva smatra da se CIK odlukom da se famozni glasački listić proglasi važećim suprotstavio republičkom parlamentu, koji je usvojio izvještaj komisije za izbor i imenovanje o izboru delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine kvalifikovanom većinom.

Za izvještaj o rezultatima glasanja u Komisiji za izbor i imenovanja Narodne skupštine glasali i poslanici SDS-a i Liste za narod i pravdu, dok su poslanici iz PDP-jedini bili protiv“, rekla je Bursaćeva.

Ona je napomenula da se “delegati u Dom Naroda biraju posredno u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini FBiH, a da je CIK u prethodnom mjescu donio uputstvo kojim je bliže opisan postupak sprovođenja posrednih izbora”.

Bursaćeva je na “Fejsbuku” napisala da je CIK striktnim uputstvom o načinu glasanja očito imao namjeru da preduprijedi mogućnost označavanja listića različitim načinima glasanja na više mjesta, jer bi se, da je ostavljeno na volju narodnim poslanicima, otvorilo široko polje direktne kontrole načina glasanja.

Uputstvom je propisano da će, u slučaju povrede postupka posrednog izbora u Narodnoj skupštini, CIK poništiti izbore i narediti ponavljanje prodedure izbora delegata u onom dijelu postupka izbora gdje su povrede učinjene, što znači da, ukoliko i smatraju da je nešto pogrešno utvrđeno, kao mjeru na raspolaganju imaju samo ponavljanje procedure“, navela je Bursaćeva.

Bursaćeva je ukazala da, čak i ukoliko su smatrali da je na glasačkom listiću nepravilno utvrđena /ne/ispravnost, dužni su bili da nalože Narodnoj skupštini Republike Srpske ponavljanje procedure uz preduzimanje odgovarajućih mjera, a ne da se svojevoljno i pogrešno upuštaju u utvrđivanje /ne/ispravnosti listića.

Ona je napomenula da su “cjelokupna geneza i rad aktuelnog saziva CIK-a pokazali njihovu potpuno jasnu politički pozadinu koju čine stranke SDA, SDS, PDP i DF”.

Prema njenim riječima, to je vidljivo iz “kršenja procedura prilikom izbora, jasne i dokazive političke pozadine članova izabranih tokom 2020. godine, donošenja nepravnih odluka o djelimičnom poništenju izbora u Doboju i Srebrenici, kao i donošenja nepravne odluke o famoznom kontrolnom brojanju glasova za predsjednika Republike Srpske”.

“Cilj ovakvog djelovanja je pokušaj modeliranja političkog miljea prema njihovim političkim ciljevima, odnosno ciljevima zajedničkih im mentora, na čije želje i zahtjeve bespogovorno pristaju ne obazirući se na samoponiženja, pravnu devastaciju i posljedice”, smatra Bursaćeva.

CIK je danas priznao sporni listić sa posrednih izbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske za pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. To znači da će o petom delegatu iz RS odlučiti žrijeb, odnosno da li će SNSD dobiti četvrtog delegata ili opozicija drugog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!