Novaković-Bursać: PDP nemoguće maknuti iz Sarajeva, a gdje su njihovi rezultati?

Vijesti 09. feb 202211:09 > 18:08
N1

"Borenović ni sam ne zna šta želi postići aludirajući na veze između SNSD-a i bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka", poručuju iz SNSD-ovog kluba u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kojeg je prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović, nazvao "Inzkovim klubom". Zbog svega toga mu je Snježana Novaković-Bursać, šefica ove poslaničke grupe uputila "malo veći odgovor".

“Formalni predsjednik PDP-a, Branislav Borenović u zadnje vrijeme Klub poslanika SNSD-a naziva ‘Inzkov klub’, pa je red da ga se podsjeti na neke činjenice i relacije. Šta želi da postigne aluzijom na vezu između SNSD-a i Inzka vjerovatno ne zna ni sam, a očigledno je posrijedi pokušaj da sopstvene osobine dobrog i poslušnog primaoca telefonskih poruka (npr. od osobe koja se zove Escobar), ‘prišije’ nekim drugim ljudima. To se u psihologiji naziva projekcija, a u politici konfuzija i bezidejnost”, navela je Snježana Novaković-Bursać.

Bursać dodaje da se SNSD “ne vraća u zajedničke institucije”, nego odlazi u Sarajevo da izvršava svoje zadatke zasnovane na stavovima Narodne skupštine Republike Srpske i volji naroda koji ih je, kako kaže, tamo izabrao.

“Za razliku od PDP-a koji je stavove NSRS grubo i bez imalo sramote nemilice kršio i to na suštinskim stvarima od interesa za Republiku Srpsku. Najočitiji primjer je izrada i usvajanje Strategije vanjske politike BiH 2018-2023. (sa lažima o općem konsenzuju za put prema NATO-u…) koju je pisalo ministarstvo predvođeno Igorom Crnatkom, a usvojilo Predsjedništvo u kom je sjedio Mladen Ivanić. O izbornoj volji je suvišno i pričati”, zaključuje Novaković Bursać.

Ova poslanica SNSD-a tvrdi da PDP nije bilo moguće, kako kaže, ničim maknuti iz Sarajeva, iako su se, dodaje, tamo pozicionirali bez poslaničkog i izbornog legitimiteta.

“Kada su u pitanju ‘teške teme’: Može li iko da se sjeti neke teme koju je ova partija pokrenula i iznijela u javnosti, a da nije u suštini manipulacija (npr ‘afera kiseonik’)? Može li se iko sjetiti sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj su se raspravljale zaista teške teme, a da ju PDP nije kukavički napustio? Ima li igdje ikakvog rezultata njihove vlasti, npr. iz mandata 2014-2019. na nivou zajedničkih instutucija? Šta je konkretno ikad PDP uradio? Čak se u međuvremenu negdje izgubiše i onih 40.000 radnika koje su ‘zaposlili’! Dakle, na bazi koji političkih aktivnosti i rezultata se njima može vjerovati? Može li iko da se pouzda u ljude koji mijenjaju stav shodno telefonskim pozivima ili pozivima sa sarajevske sećije”, navela je šefica SNSD-ovog kluba.

Novaković-Bursać PDP naziva trustom ekonomskih mozgova, te pita da li je ikada iko čuo iz PDP-a ikakav prijedlog ili analizu vezano za galopirajuću inflaciju koja se prelijeva u BiH zahvaljujući štampanju ogromne količine novca bez pokrića u zemljama i zajednicama zemalja koje to sebi mogu dozvoliti?

“Istina je da su imali prijedlog za promjene stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam u periodu covid-krize. Svako ko nešto zna o PDV-u, zna da se on obračunava na ostvaren promet, a kako njega nije bilo u vrijeme zatvaranja, stvarno se postavlja pitanje koji ekonomski mag je smislio da pravi popust na nečemu čega nema?! Direktna podrška toj grani privrede je bila bolja opcija, i zato je tako bilo odlučeno i provedeno”, rekla je ova funkcionerka SNSD-a.

Novaković-Bursać kaže da je nesporna činjenica da je suverenitet Republike Srpske u oblasti indirektnih poreza prenesen na nivo BiH, čime su se, kako tvrdi, lideri PDP-a ponosili i javno hvalili nazvavši ovaj čin svojom voljom i odlukom, a ne pritiskom stranaca.

“Trebat će nam puno energije i vremena da popravimo političku, a i svaku drugu, štetu koja je ta ekipa napravila svaki put kad su imali neku moć, a ona se svakako prelijeva i na ekonomske procese i odluke”, rekla je Novaković-Bursać.

Na kraju, poslanica SNSD-a poručuje da je neophodna hitna reakcija zbog porasta cijena, zbog čega će, kako kaže, Klub SNSD u Predstavničkom domu predložiti Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Pomenuti zakon predviđa oporezivanje po sniženoj stopi PDV-a grupe proizvoda neophodnih u svakodnevnom životu svih građana i njegovo ograničeno trajanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad