Novalić: FBiH u ekonomskom smislu bilježi dobre rezultate

Vijesti 20. sep 202114:50 1 komentar
Foto FENA/Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, na današnjem sastanku u Sarajevu sa članovima delegacije Svjetske banke, na čelu sa regionalnom direktoricom za zapadni Balkan Lindom van Gelder, rekao je da FBiH u ekonomskom smislu bilježi dobre rezultate, iako pandemijski period još traje.

Novalić je istakao da je Vlada FBiH donijela brojne direktne i indirektne mjere, kao što su transferi nižim nivoima vlasti, te zdravstvu i privredi.

“S bankama smo, u koordinaciji sa Agencijom za bankarstvo FBiH, dogovorili moratorijum na vraćanje kredita onim privrednim subjektima koji to nisu bili u stanju, a moratorijum je bio uveden i na poreske obaveze. Odlične rezultate postigli smo i oformivši Garantni fond. Možemo reći da je sada privredni oporavak sasvim izvjestan”, rekao je federalni premijer.

On je dodao da su ekonomski pokazatelji za osam mjeseci ove godine bolji nego u istom periodu 2019, kao do sada ekonomski najbolje godine, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U pandemiji povećana produktivnost

Kako su rasli industrijska proizvodnja i izvoz, ocijenio je Novalić, proizilazi da je u pandemiji čak i povećana produktivnost. Međutim, u odnosu na početak pandemije, bilježi se broj od oko 4.500 manje zaposlenih.

“Sada je vrijeme da se vratimo prioritetnim reformama i zadacima. To su, prije svega, tranzicije u energetskom i zdravstvenom sektoru, te rješavanje ekoloških problema”, naglasio je Novalić.

Van Gelder je izrazila zadovoljstvo načinom na koji FBiH troši sredstva namijenjena oporavku od posljedica pandemije virusa korona, te što je ekonomski oporavak brži nego što je bio predviđen.

Ona je napomenula da Vlada FBiH i dalje može računati na podršku Svjetske banke.

U tom kontekstu, danas je razgovarano i o projektima ove banke, od kojih je jedan nastavak podrške zapošljavanju, o čemu su razgovori na tehničkom nivou dobro odmakli i očekuje se njihova skora finalizacija.

Kada je riječ o investicijskom projektu za reformu zdravstva, na sastanku je naglašeno da su administrativne procedure završene.

U pripremi je i projekt Svjetske banke za podršku BiH u rješavanju ekoloških problema, pri čemu je za FBiH poboljšanje kvaliteta vazduha jedno od ključnih pitanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare