Novalić optužio Čamparu i Badnjevića, oni mu odgovorili

Vijesti 29. jan 202421:07 0 komentara

Konačna presuda u predmetu Respiratori izaziva pažnju, kao i kada je afera otkrivena. Prije odlaska u zatvor, osuđeni nastupaju na TV stanicama, te u intervjuima poručuju kako su žrtve stranaca i politike. Mediji podsjećaju na detalje afere, advokati najavljuju dalju borbu, sud šuti. A šta bi i rekli, kada su konačno odlučili. Najavljuju se i nove istrage koje bi obuhvatile i bliske saradnike osuđenih.

Fadilu Novaliću svi su krivi zbog presude koja kaže da je on kriv. Mediji, bivši saradnici, bivše stranačke kolege, aktuelna vlast, pravosuđe, Amerikaci. Svi su se urotili da, kako tvrdi i vjeruje, politički montiran proces protiv njega dovedu do kraja.

“Poklopili su se razni motivi, privatni interesi podjele profita, poklopili su se američki ciljevi da ovdje kao pokušaju maknuti nacionalne stranke. Poklopila se potreba domaćih snaga da dođu na vlast, a nikako nisu mogli preko izbora. Nisu ni sada došli preko izbora, nego preko nametanja. Poklopilo se puno faktora gdje sam ja bio na tom putu prema njihovom rješenju. Ja koji dolazim iz Gradačca i nemam veze sa ovim sarajevskim ‘podzemnim vodama’, sam bio na putu i stradao”, kaže Fadil Novalić za Hayat TV.

Optužio je bivšeg člana Vlade, Aljošu Čamparu, da mu je prijetio kako će “platiti cijenu”, jer su njegovi saradnici navodno otkrili koruptivni snimak kojeg je Čampara dio. Tadašnjeg diretkora Verlaba optužio je da je svjedočio protiv optuženih u predmetu jer, između ostalog, nije postao direktor Ginexa.

“Ja jedva čekam da vidim, da se pokaže šta je to u zadnjih sedam godina razvijeno u Ginexu, osim pokušaja da se dovede talijanska firma, iza koje stoje Srbijanci, da se ukrade tehnologija o čemu postoje krivične prijave u Tužilaštvu BiH. S druge strane kako bi se stalo takvim stvarima u kraj, privatni kapital, istina je zamolio da se prijavim na mjesto direktora samo s ciljem da pokažu da niko živ, bez obzira kakav CV ima, ne može da postane direktor, zato što oni to blokiraju i kontrolišu kako žele”, tvrdi Almir Badnjević, bivši direktor Verlaba.

U međuprostoru, od primanja otpravka presude, do odlaska u zatvor, pred TV kamerama je i osuđeni, Fikret Hodžić. Teza koju zagovara je, kako mu je presuđeno za nešto za šta mu nije bilo suđeno, zloupotreba položaja ili ovlasti.

“To vam je kao da sudite zato što je izgorjela kuća, a na kraju ga osudite zato što nema auta u garaži, to je nešto što nije normalno. Ovo stvarno što se desilo u presudi mojoj je, kada je u pitanju afera Respiratori, nešto za što neko mora nekada odgovarati”, smatra Hodžić.

Advokatica Hodžića, Mirna Avdibegović tvrdi, kako je odbrana izvijesno vrijeme upozoravala da, tokom procesa, nije došlo do prekvalifikacije krivičnog djela za koje je u konačnici njen klijent osuđen. Vršena je i kombinacija entitetskih zakona, tvrdi Avdibegović, što je također nedopustivo. Stoga najavljuje dalju borbu…

“Iskoristit ćemo sve mogućnosti za zaštitu prava, podnijeće vrlo brzo, čim zaprime presudu, apelaciju Ustavnom sudu BiH. Ostala nam je mogućnost poslije toga Evropski sud za ljudska prava. Čemu se mi izlažemo, kakvoj vladavini prava, o čemu govorimo, uzmu se čovjeku godine života”.

Različite interpretacije su i zbog činjenice da Sud BiH do danas nije objavio konačnu presudu protiv Novalića i dr. Učinit će to, kažu, nakon izvršene anonimizacije.

I u ovom slučaju su se pokazale sve manjkavosti komuniciranja pravosuđa prema javnosti.

“Što znači da su oni mogli donijeti pravilo, iznimku od svog pravila, da iskomuniciraju s obzirom na poseban javni interes, s obzirom na to da ćemo imati kontinuirano jednu situaciju da se određene dezinformacije, poluinformacije, određeni narativi i interesi stranački dijele u javnosti, da naprave jednu press konferenciju, gdje će se odgovoriti na upite novinara šta je doneseno u konačnoj presudi, koji su razlozi, važna pravna pitanja i da se time stavi tačka na neko komuniciranje”, pojašnjava Denis Džidić, novinar BIRN-a.

Apelaciono vijeće potvrdilo je prvostepenu odluku Suda. Tada je sudija Braco Stupar u obrazloženju presude kazao kako je Tužilaštvo dokazalo krivično djelo produžena zloupotreba položaja. FUCZ nije mogla biti ugovorni organ, procedura nabavke nije bila u skladu sa Zakonom, svjesno je odabran ponuđač koji nije bio kvalifikovan za nabavku sofisticiranih uređaja, bez odgovarajuće komisije, sve je rezultiralo nabavkom respiratora problematične kvalitete i ograničene upotrebe, čime je ugrožena sigurnost građana.

“U odnosu na prva četiri optužena, Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Srebrenu malinu, Sud je nakon provedenih dokaza, zaključio da je Tužilaštvo uspjelo dokazati da su ovi optuženi počinili produženo krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja iz člana 183. KZFBiH”, navodi Braco Stupar, sudija Suda BiH (5.4.2022.).

Sudija Branko Perić tada je imao izdvojeno mišljenje podržavši u potpunosti stajalište koje je zastupala odbrana. Osuđeni nisu proglašeni krivim za niz djela koja su im se stavljala na teret, među kojima udruživanje radi činjenja krivičnih djela, pranje novca. Fadil Novalić, bivši federalni premijer, osuđen je na četiri godina zatvora. Bivši direktor Federalne civilne zaštite, šest godina zatvora. Direktor Srebrene maline, Fikret Hodžić, pet godina zatvora, a firmi kazna od 200 hiljada maraka. Bivša ministrica finansija, Jelka Milićević, oslobođena optužbi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!