Novalić: Saniraćemo štete u Stocu, nije bitno kada ćemo završiti Koridor VC

Vijesti 19. maj 202213:29 2 komentara
N1

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić danas će u Stocu sa federalnim ministrima i predstavnicima vlade HNK-a, te načelnikom Općine Stolac imati sastanak u cilju saniranja štete nastale zbog nedavnog zemljotresa u ovom gradu.

Isto tako, planirana je i pomoć za štetu nastalu na nacionalnim spomenicima u Stocu, Čapljini i Mostaru. Govorilo se i o izgradnji Koridora VC.

“Danas smo u Stocu povodom zemljotresa koji se desio nedavno gdje smo imali i jednu žrtvu. Ministar finansija, izbjeglica i svi koji bi mogli da imaju veze za sanaciju posljedica zemljotresa i Federalna civilna zaštita koja može pomoći. Pozvali smo Vladu HNK, predstavnike Parlamenta ovdje iz Stoca, da jednom zajedničkom akcijom nas iz Federacije. Biće ponuđena pomoć i sastanak je interaktivan. Komisija je donijela izvještaj o štetama od preko 4 miliona”, rekao je Novalić. Isto tako, Predsjedništvo BiH je već odobrilo milion maraka za Ljubinje i Stolac.

“Sve to kada skupimo na jednu hrpu, biće dovoljno, nadam se, da saniramo štete”, rekao je Novalić objašnjavajući ko sve učestvuje na dašnjem sastanku.

Sanacija za nacionalne spomenike u Mostaru, Čapljini i Stocu

“Ovaj sastanak će možda pokriti sve ono gdje su nastale štete. Komisija za nacionalne spomenike će podnijeti izvještaj o štetama na spomenicima kulture i ne znam da li ćemo i o tome danas pričati”, ističe Novalić.

Da li će Koridor VC graditi pet ili šest godina je manje važno

“Sve ide sporo zbog dokumentacije za tunel Prenj. Koridor VC kada se gledaju parametri, 38 kilometara smo izgradili, 30 je u gradnji i dogovaramo novih 30. U ovim poslovima je bitno naći izvore novca. Od Bradine do Ovčara za 11 kilometara nije obezbijeđen iznos, ostalo jeste.” kaže Novalić.

Načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković nada se da će se sanirati šteta i naći novac, posebno za stambene objekte građana Stoca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare