“Novalić se ne bi bavio time da namakne 600 hiljada, to je za njega mali novac”

Vijesti 06. apr 202318:30 > 19:36
N1

Član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić za N1 je, komentarišući formiranje vlasti Federacije BiH, kazao je da je Christian Schmidt stavio omču oko vrata građanskoj državi BiH.

“Čvor bi trebali da raspetljaju međunarodna zajednica, HDZ i Osmorka, tako što trebaju pregledati izborne rezultate u Predstavničkom domu, u klubu Bošnjaka i ko je na čelu izvršne vlasti, to je gospodin Lendo. Ne moraju napraviti sa nama koaliciju, ali moraju uvažiti, bošnjačke ministre u Vladi Federacije BiH koje će imenovati gospodin Lendo, to jeste, mora dati saglasnost”, rekao je Zahiragić.

Kazao je i da on lično insistira i na premijeru, ali da mora biti neko s kim je SDA saglasna, a ne mora biti iz SDA.

“Pristali bi i na nestranačko ime, samo da smo saglasni“, dodaje.

Na pitanje, imaju li Osmorka i  HDZ većinu u parlamentu, odgovorio je da nije baš siguran.

“Ne bih se usudio reći da će NES i SBiH stati uz SDA, ali usudio bih se reći da neće biti servilni izvođači radova Čovića, Dodika i međunarodne zajednice, nego će uzeti u obzir bošnjačke interese”, naveo je.

Stava je da se SDA bori i za interese drugih naroda, odnosno svih građana BiH.

“Mi ne zastupamo da su Bošnjaci nadnarod da vrijede više od drugih. Zalažemo se podjednako. Imamo i veliki broj nebošnjaka u stranci”, kazao je Zahiragić.

Komentarišući “diplomu” direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, kazao je da je Univerzitet u Sarajevu pod punom političkom kontrolom, kao i Inspekcija u Sarajevu.

“Zagreb je tek pod političkom kontrolom. Isti ljudi vladaju 10 godina u KS i oni su uspostavili svoj Kanton Sarajevo kome su podredili te institucije o svom ličnom interesu”, istaknuo je Zahiragić.

Jučer je prvostepeno osuđen i premijer Federacije BiH Fadil Novalić u slučaju “Respiratori”. Zahiragić je i ovo prokomentarisao, rekavši, da kad su respiratori nabavljeni, on je bio među prvima koji je to osporio i prateći taj postupak, kao pravnik, a ne kao političar.

“Između ostalog, kažu, pranje para. Svi znaju da je pranje para kada se prljavi novac, stavlja u legalne tokove, a oni optužuju Novalića da je bio na čelu skupine koji je sa računa budžeta prebacila na račun u Kinu. Ne mogu se čiste pare budžetske prati, one su već čiste. U samoj optužnici je puno grešaka napravljeno. Novalić je uspješan privrednik, i ako mislite da bi se on u pandemiji bavio time da nekome namakne 500 ili 600 hiljada to je za njegove poslovne prilike mali novac, a kamoli u pandemiji”, zaključio je Zahiragić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad