Novalićev advokat za N1: Sutra nakon džume ide u zatvor u Vojkoviće

Vijesti 21. mar 202413:26 0 komentara
F.Z./N1

Bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u petak, 22. marta, ide na izvršenje četverogodišnje kazne u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija Bosne i Hercegovine u Vojkovićima.

Ovu informaciju za portal N1 potvrdio je advokat Fadila Novalića, Elmir Jahić.

“Prema rješenju Suda Bosne i Hercegovine Novaliću 22. marta ističe rok od tri dana da se javi na izdržavanje kazne. Fadil Novalić će sutra nakon džuma namaza otići u državni zatvor. To je sutra između 15 sati i 15 sati i 30 minuta. To je taj neki period. Takav plan imamo”, kazao nam je Jahić.

No, kako nam je kazao ovim se priča ne završava te kako kaže u narednom periodu tek slijedi zanimljiv nastavak ove priče.

“Planiramo raditi sve ono što nam zakon dozvoljava, a puno toga nam dozvoljava. Dozvolio bi još dosta toga da se poštovala odredba članom 139. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija. Novalić nije dobio uputni akt. Advokatskom timu je dosta toga na raspolaganju. Imamo apelaciju Ustavnom sudu BiH, korištenje vanrednih pravnih lijekova i druge pravne mogućnosti. Danima provodim po nekoliko satim u spisima Tužilaštva BiH  i ono što sam do sada vidio mogu da kažem da je ohrabrujuće”, kazao je Jahić.

Advokat Elmir Jahić nam je kazao kako se odlaskom Novalića u prostorije zatvora se ne završava priča. 

“Mogu samo da kažem da tek slijedi zanimljiva priča. U 20 godina moje karijere, nikada nisam imao psihički jačeg čovjeka. Mogu da vam kažem da je Novalić tako staložen i smiren. Najvažnije je kada čovjek može sebe pogledati u lice, a on gleda. Svjestan je kakva je utakmica odrađena, ali ovo je prvo poluvrijeme”, zaključio je Jahić za N1.

Podsjetimo, Novalić je osuđen za zloupotrebu položaja i ovlasti tokom nabavke stotinu respiratora iz Kine u vrijednosti 5,4 miliona eura, u aprilu 2020. godine, odmah nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije korona virusa.

Pored njega su osuđeni i Fahrudin Solak, bivši direktor Civilne zaštite ovog entiteta koji se javio na izdržavanje kazne 15. marta, te Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina” koji se 14. marta javio na odsluženje kazne u Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH Vojkovići, u Istočnom Sarajevu.

Osuđeni su prethodno uputili molbe za odgodu služenja zatvorske kazne, dan prije nego što su se trebali javiti u zatvor. Također, žalili su se na rješenja Suda BiH kojima su te molbe odbijene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!