Novca za izbore još uvijek nema

Vijesti 26. maj 202222:14 0 komentara

Vijeće ministara ponovo nije razmatralo odluku do izdvajanju 12 i pol miliona maraka iz akumuliranog viška novca, za potrebe CIK-a. Odluka o uvršavanju te tačke na dnevni red nije usuglašena na Kolegiju. Ministar Bevanda ostao je pri ranijem stavu. On to demantira. Oštre su reakcije međunarodne zajednice.

Međunarodna zajednica se obrušila na HDZ. Blokiranje finansiranja izbora je napad na demokratska prava građana. Licemjerno je da HDZ istovremeno tvrdi da podržava euroatlantski put, a blokira izbore, naveli su iz američke ambasade. Iz Delegacije EU također stav da HDZ blokiranjem finansiranja izbora zanemaruje demokratiju i vlastite principe.

“Blokada funkcioniranja rada institucija dovedena je na novi još opasniji nivo blokiranjem finansijskih izvora. Građanima se želi oduzeti temeljno, demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike po najavi nekih političara, kako oni kažu, ili će država biti ustrojena kako oni hoće, ili je neće biti”, kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Kao jedinu opciju u ovom trenutku, s obzirom na to da je zakonski rok za izdvajanje novca Centralnoj izbornoj komisiji već prošao, jeste da odluku nametne visoki predstavnik. No, Schmidt kao i obično takvu mogućnost ne odbacuje niti najavljuje.

“Siguran sam da ima načina i da ima puteva da se obezbijedi da bude moguće finansiranje izbora i ja sam u različitim razgovorima preporučio da se ide tim putem da se iskoriste te mogućnosti, a onaj ko snosi odgovornost u ovoj zemlji on mora da radi odgovorno, pa makar to bilo i neprijatno. BiH bi postala predmet ironije i podsmijeha na međunarodnom planu ako nije u stanju da plati štampšanje glasačkih listića”, kazao je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

Visoki predstavnik pozivao se na određene članove Zakona o finansiranju koji kažu da Vijeće ministara može izdvajati rashode koji nisu bili predviđeni prethodnim budžetom, te da ne postoje zakonske prepreke na koje se prethodno pozivao ministar Vjekoslav Bevanda. Član Kolegija Doma naroda, Bakir Izetbegović stava da Schmidt mora reagovati, a Bevanda eventualno snositi krivičnu odgovornost.

“Mi smo prozvali i Tužilaštvo i sve nadležne da s epozabave ovom situacijom jer se radi o kršenju Ustava, Evropske konvencije o ljudskim pravima koja je dio Ustava i Zakona, i udar na Dejtonski mirovni sporazum, tako da mislim da ima prostora da se Tužilaštvo time pozabavi”, kazao je Bakir Izetbegović, član Kolegija Doma naroda BiH.

Oglasio se i ministar finansija Vjekoslav Bevanda, optuživši medije za prenošenje dezinformacija o tome da je on taj koji blokira sredstva za izbore, naznačivši kako Vijeće ministara odluku o finansiranju CIK-a nije ni razmatralo, no zašto je to tako, Bevanda nije pojasnio. Pohvalio je tek da je usvojen Dokument okvirnog budžeta 2022.-2024.

“Izražavam posebno zadovoljstvo što je danas jednoglasno usvojen Dokument okvirnog proračuna za razdoblje 2022—2024. godinu čime je ispunjen zakonski preduvjet da Vijeću ministara vrlo brzo iz Ministarstva financija i trezora BiH dostavimo Proračun institucija BiH”, kazao je Bevanda.

Iz HDZ-a su stava da je ovo jedina moguća, zakonska procedura, usvojiti budžet, iz kojeg bi se izdvojio novac za izbore. No, mnogi tvrde da je riječ o kupovini vremena, jer procedure u ovom slučaju su dugotrajne, a vremena za pripremu izbora sve manje. SNSD bi pak pristao na izdvajanje sredstava iz akumiliranog viška, ali nikako i na to da Schmidt nametne odluku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!