Nove avio linije iz Sarajeva, u prvih pet mjeseci sa sarajevskog aerodroma poletjelo 500.000 putnika

Vijesti 13. jun 202413:01 > 13:45 0 komentara
Međunarodni aerodrom Sarajevo

Koliko trenutno imamo redovnih avio linija iz Sarajeva? Koja linija je najfrekventnija, a koje nove se očekuju u ljetnom periodu? Gošća Novog dana bila je Belma Cureković - PR Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

U Sarajevu trenutno, u ljetnom redu letenja, 27 avio-kompanija obavlja direktne i charter letove prema 31-oj zemlji u svijetu i Europi.

“Ako uporedimo ovo samo s proteklom godinom, mi imamo popvećanje od 30 posto po broju putnika. Što se tiče destinacija, ljetni red letenja je uvijek interesantan, posebno mjeseci juni, juli i august kada je povećan broj charter letova i dolazaka na dnevnoj osnovi. Dakle, mi imamo nekih, preko 30 – zavini od dana – dnevnih letova. To je oko 300 letova sedmično redovnih i charter letova, a ne ubrajamo tu cargo letove, vojne, specijalne i one koje vi ne vidite na redu letenja”, kaže Belma Cureković.

Redovne avio linije iz Sarajeva

Iz Sarajeva se može letjeti u ostale dijelove Europe, ali i iz svijeta. Kada je riječ o novitetima na sarajevskom aerodromu, od 1. juna avio kompanija Aegean Airlines uvela je letove prema Atini, tako da putnici iz glavnog grada Bosne i Hercegovine sada mogu direktnim letom otputovati u Grčku.

“Ryanair od 3. jula uvodi liniju prema Solunu. Dakle, imat ćemo dvije konekcije prema Grčkoj od ove godine. Vjerujem i da su tour operatori zadovoljni, jer mogu planirati turističke aranžmane prema Grčkoj od ove godine. Također, što se tiče ljetnog reda letenja, imamo charter letove prema Egiptu, Tunisu, prema Turskoj kao i svake godine do sada. Kada je riječ o redovnim linijama, to su naše uobičajene frekvencije prema Istanbulu, Beogradu, Zagrebu, Beču, Zurichu ili prema Njemačkoj, gdje imamo Stuttgart i Frankfurt kao jedne od naših najfrekventnijih destinacija traženih, pored Istanbula, naravno, koja je najtraženija destinacija i najprodavanija”, ističe Cureković.

Direktan let prema Londonu nudi avio kompanija Rynair, ali i WizzAir. Iz Sarajeva putnici mogu letjeti i za Milano, Memmingen te Izmir od ove godine.

Grad u Španiji jedan od strateških ciljeva

Na listi strateških destinacija sarajevskog aerodroma je grad za koji postoji velika potražnja, a to je Barcelona. U toku su pregovori sa avio-kompanijama kako bi se uspostavili direktni letovi za ovaj grad.

“Mi smo pregovarali s avio kompanijom o uspostavljajnu ove linije i prošlog vikenda je održan sastanak sa tour operatorima i sa predstavnicima Turističke zajednice i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, uz podršku Ambasade Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji, gdje je tour operator iz Španije izrazio želju da se uspostave direktni letovi u Španiji. Imali smo sad dva charter leta iz Madrida. Dakle, veliko je interesovanje turista i iz Španije i naravno naših ljudi da putuju u Španiju”, kaže Cureković.

Povećan je i broj putnika. U prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je preko 500.000 na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu što je za 30 posto više nego u prvih pet mjeseci protekle, a čak za 54 posto više nego 2019. godine koja se koristi kao referntna godina u avijaciji prije pandemije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!