Novi dan: Postaje li ljetovanje privilegija bogatih?

Vijesti 05. jun 202313:53 0 komentara
N1

Ne propustite još jedno izdanje emisije Novi dan.

Godišnji odmor za mnoge ove bi godine mogao biti pravi luksuz. Inflacija nije zaobišla sunce i more pa će apartmani ove sezone biti skuplji i do 35 posto. Postojale li ljetovanje privilegija bogatih za Novi dan govore Vesna Šćepanović – Turistička zajednica Crne Gore, Ivana Vladović – Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije i Davor Krešić – potpredsjednik Udruženja hotelijera Neum.

Jeste li vi isprobali sistem vještačke inteligencije ChatGPT? Znate li kako funkcioniše? Evropska komisija zatražila je od svojih zaposlenika da ne koriste “chat botove” s vještačkom inteligencijom kao što je Chat GPT u obavljanju radnih zadataka, a pripremili su i nova pravila koja ograničavaju njegovu upotrebu. Da li će vještačka inteligencija ugroziti čovječanstvo, koliko se koristi u BiH? koje profesije se gase i da li će se moći uvesti ograničenja kojima će se zaustaviti progresivan rast vještačke inteligencije pitanja su za profesora Sašu Mrdovića sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

Održava Međunarodna STEM Olimpijada. Gimnazijalci Prve Bošnjačke gimnazije osvojili zlato u kodiranju, matematici i nauci. Olimpijada inače okuplja 114 zemalja, 1200 škola, 900 nastavnika i 11000 učenika i među svima njima učenici iz BIH su se plasirali u veliko finale koje će se održati u julu u Parizu. Kako se znanja iz matematike i kodiranja mogu primjeniti u razvijanju kritičkog razmišljanja za Novi dan govore pobjednici: Nađa Hadžiabdić – zlatna medalja STEM mathematics, Annur Mešić – zlatna medalja i prvo mjesto u takmičenju Best of the Best STEM Science, Latif Abazi – bronzana medalja STEM Mathematics i profesorica matematike Emina Karajica.

Rođen je prije 24 godine u Malmeu. Švedskim poligonima sa pet godina šutirao je loptu sa vršnjacima u dresu Edina Džeke, a danas dijeli svlačionicu sa Dijamantom i uveseljava Bosnu i Hercegovinu. Koje fudbalske ikone su odredile njegovu karijeru? Koji klub je njegov san u budućnosti? Šta mu znači dres Bosne i Hercegovine? Ko je najzaslužnija osoba, što je obukao dres Zmajeva? U Novom danu donosimo dio intervjua Semira Mustafića sa najskupljim fudbalerom reprezentacije BiH Anelom Ahmedhodžićem.

Minela Jašar – Opardija je sa vama od 08-11h.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!