Novi detalji iz “Black tie 2”: Tužilaštvo tvrdi da je narkokartel “Tito i Dino” htio jačati svoj utjecaj prvenstveno u lokalnim zajednicama

Vijesti 21. maj 202418:56 0 komentara
Sud BiH

U Tužilaštvu BiH smatraju da je mjera produženja pritvora neophodna jer sumnjaju da bi osumnjičeni trojac mogao pobjeći iz države, utjecati na svjedoke i uništiti dokaze. Slijedi vještačenje oduzetih telefona, analiza materijalnih dokaza, a smatraju da će tako doći i do još većeg broja uvezanih u grupu Edina Gačanina Tita, međunarodno poznatog vođe jednog od najozloglašenijih narkokartela.

“Da se prema osumnjičenima produži pritvor zbog psotojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka A i B zakona o krivičnom postupku BiH, a zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250 Krivičnog zakona BiH i krivično djelo pranje novca iz člana 209. istog Zakona”, rekla je Željka Marenić, sutkinja Suda BiH.

Opisivao je tužilac novootkrivene prepiske, navodeći da je skupina putem Sky telefona dogovarala rasparčavanje droge širom svijeta, ali i način pranja novca i stavljanje istog u legalne tokove. Težio je, navodi tužilac, Gačanin preuzeti državu, jačati svoj utjecaj prvenstveno u lokalnim zajednicama. Tako navode da je Aidi Halać, trećeosumnjičenoj, pomognuto u kampanji za Gradsko vijeće Zenice, a plan je bio i da kroz nekoliko godina postane i gradonačelnica. Smajlović i ona su po Gačaninovim uputama išli i u Srbiju na obuku vožnje helikoptera. Odbrane sumnje odbacuju. Osvrćući se i na samo izlaganje Tužilaštva smatrajući ga kontradiktornim i suviše genralizovanim, naglašavajući da Tužilaštvu nedostaje
materijalnih dokaza. Nije Tužilaštvo, kažu, ni na koji način dokazalo da su osobe iz Sky prepiski baš ove koje gledamo u sudnici. Ipak tužilac Sanjin Kulenović od svog zahtjeva ne odustaje ni nakon izlaganja odbrane.

“Tužilaštvo ostaje u potpunosti pri prijedlogu produljenja mjere pritvora, jer tu mjeru jedno smatramo opravdanom u konkretnom slučaju i u cilju efikasnosti istrage. Sve ostalo bi ugrozilo istragu”, istakao je Kulenović.

Za izjave mediji su ovaj put ostali uskraćeni.

Rečeno mnogo toga jeste. Od novih prepiski, do nekih pojašnjena. I odbrana je imala mnogo toga za reći. Posebno, trećeoptužene. Navodi da se njena štićenica tereti za mnogo lakša krivična djela od pojedinih koji su na slobodi. Tužilaštvo od produženja mjera ne odustaje, a odbrana u krajnjoj liniji smatra da mogu biti određene mjere zabrane i ništa više.

Složni i osumnjičeni. Odluka je ipak na Sudu BiH i očekuje se u naredna 24 sata.

Više u prilogu Mirne Ždralović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!