Novi detalji najveće tragedije na Drini: Krijumčar koji je prevozio migrante jedini imao prsluk, još je u bijegu

Vijesti 27. aug 202410:23 > 13:41 0 komentara

Nakon utapanja 12 ljudi u pokretu na sjeveroistoku BiH postavlja se pitanje nadzire li se i kako plava granica Zvorničke regije koja je godinama označena kao kritična tačka za ilegalne prelaske migranata iz susjedne Srbije u BiH? O ovoj temi razgovarali smo sa načelnikom Bratunca, Lazarom Prodanovićem i načelnikom sektora za operativnu podršku u Službi za poslove sa strancima, Radetom Kovačem, a slučaj utapanja migranata komentirao je i ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić.

Prodanović je istaknuo da je ovo najveća tragedija koja se desila na rijeci Drini, ali i najveća tragedija na rijeci na području Zapadnog Balkana.

Povećan broj ilegalnih ulazaka

Nakon završetka procedure od Granične policije, navodi Kovač, Službi za poslove sa strancima je predato 15 osoba, od toga je 12 maloljetnih.

“Uz jednu pomoć IOM-a, te osobe su iz Zvornika prevezena u prihvatne centre u Blažuj i Ušivak. Sve veći i veći broj imamo ilegalnih ulazaka, mislim da je to jedna vrsta obaveze ne samo organa u BiH, nego zajedničkih aktivnosti između Srbije i BiH”, istaknuo je Kovač, i dodao: 

“Što se tiče sporazuma readmisije sa Srbijom, on je tu na niskom nivou i mislim da u narednom periodu, ako žele organi u BiH da efikasno upravljaju, onda taj sporazum sa Srbijom treba biti na istom nivou ili približno sporazumu sa readmisijom u Hrvatskoj”. 

Migranti bez adekvatne opreme

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić otkrio je da informacije govore da je krijumčar državljanin BiH i da ima već neki sudski proces, čeka suđenje ili presudu.

“On je sada u bijegu. Informacije govore i da je on imao kapuljaču, prsluk, dok drugi nisu imali adekvatnu opremu”, naveo je ministar Hurtić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!