Novi upravljači u Federaciji BiH

Vijesti 22. sep 202319:35 0 komentara
N1

Od ekspresne smjene dosadašnjih direktora javnih preduzeća i ustanova, jasno je, nema ništa. Od sredine maja do sada broj smjenjenih direktora može se prebrojati na prste, a broj imenovanih na mandat ne mora se ni brojati, jer je samo direktor KPZ Zenica Rusmir Isak imenovan na četiri godine, ostali su uglavnom vršioci dužnosti.

Dugo je najavljivana smjena direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. No umjesto toga, na mala vrata je formirana komisija.

“Danas smo ipak saznali da je Vlada FBIH ipak donijela zaključak da se formira Komisija koju sačinjavaju članovi ministarstva zdravstva i pravde koji trebaju pretresti stanje u UO. A istovremeno kantonalne vlade koje daju članove treba da predlože u roku od pet dana nove v.d. članove UO. Što će reći da će se ovaj postojeći UO smjenjivati i da je to otvoren put ka smjeni Sebije Izetbegović”, kaže Senka Kurt, novinarka.

Istu mogućnost Vlada je imala i na početku mandata, no takva Komisija nije formirana u aprilu ili maju.

“Bojim se da trgovina koja je bila između njih na početku nije išla tako glatko, svjedoče to i neke informacije iz SDP-a, da je SDP vrlo lako predao KCUS NIP-u, i da je uzeo KC Tuzla. Odrekao se KC-a u Sarajevu, onda vidio da sa Tuzlom neće ići lako, i sada žele KCUS i sada se vode silne borbe oko toga čiji će čovjek ili žena biti na čelu KCUS-a”, tvrdi Kurt.

Advokatica Izetbegovićeve pozdravlja ovakav potez, prije svega, ministra zdravlja FBiH Nedeljka Rimca.

“Toj Komisiji mi želimo da uspješno završi svoj posao, Izvještaj te komisije ne može ići u pravcu neke nasilne nezakonite smjene gospođe Izetbegović. A gospođi Izetbegović početkom januara ističe mandat. Izetbegović će poduzeti sve aktivnosti koje su potrebne prije nego što istekne mandat. Tako da smatram da cijeli taj postupak u kojima su mnogi htjeli iz političkih razloga da je smjene, na kraju se kanalisao ka onima koji poštuju zakon”, navodi Senka Nožica.

A zakon nalaže da aktuelna direktorica raspiše konkurs za popunu sada njenog radnog mjesta. To bi se moglo dogoditi već u oktobru.

“Ne mogu govoriti jel to 9. oktobra ili 19. oktobra, ali će u skladu sa zakonom u cjelosti postupiti”, ističe Nožica.

Glatko je išla smjena direktora Elmedina Volodera sa čela Autocesta FBiH. Na prvoj sjednici Vlade FBIH imenovan je v.d. dosatadašnji ministar saobraćaja i veza FBiH Denisa Lasića. Posljednja smjena izglasana je juče, promijenjeno je rukovodstvo BH Telekoma.

Na pitanja šta i dalje sa BH Telekomom novi direktor Amel Kovačević nije želio odgovarati. Pred kamere nije želio ni dosadašnji direktor Sedin Kahriman, ali je kratko poručio da novoj upravi želi svu sreću u budućem radu.

Kahriman danas nije želio komentarisati ni optužbe iznesene u odluci SAD kojim se na crnu listu stavlja tadašnji direktor OBA-e Osman Mehmedagić, ali je uputio na starije saopštenje u kome su demantovali optužbe.

“Ministarstvo finansija na listu sankcionisanih lica uvrštava Osmana Mehmedagića, bivšeg generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Mehmedagić je zloupotrijebio telekomunikacijsku kompaniju u vlasništvu vlade u korist svoje stranke, Stranke demokratske akcije”, saopšteno je raninje iz Ambasade SAD-a.

“Izuzimanje podataka iz telekomunikacijskog sistema se vrši samo i isključivo na osnovu važeće bh. legislative, a presretanje razgovora se može provoditi isključivo po naredbi nadležnog suda”, kazali su u BH Telekomu.

Najkontroverznije imenovanje zasigurno je ono direktora KPZ Zenice Rusmira Isaka, sina aktuelnog ministra unutrašnjih poslova FBiH, Rame a. Mlađi Isak danas poručuje, za 100 dana će se vidjeti šta je uradio.

“Moj otac nije glasaso za mene, za mene je glasala Vlada FBiH. Nije bitno ko je čiji sin. Bitno je šta će uraditi. Ne mora značiti ako sam ja nečiji sin da ja neću dobro raditi ovaj posao koji radim. Kada bude navršeno prvih sto dana onda ću vas sve pozvati da vidite šta sam uradio za prvih sto dana”, tvrdi Isak, direktor KPZ Zenica.

Sanel Buljubašić zamjenio je dosadašnjeg direktora Elektroprivrede Admira Andeliju. Ni on o planovima i zatečenom stanju danas nije želio govoriti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!