Novi uslovi Brisela: Dodatno vrijeme za ukidanje entitetskog veta

Vijesti 03. okt 202419:50 1 komentar

Plan rasta i dalje okupira najviše političke zvaničnike u Bosni i Hercegovini. Nakon što je Evropska komisija nedavno saopštila kako nisu zadovoljni do sada napravljenim mjerama, pred bh. političare postavili su i dodatne uvjete za povlačenje novca. Kako do prvih 70 miliona eura, ako je jedan od uvjeta ukidanje entitetskog veta u pojedinim institucijama, što je dugogodišnji kamen spoticanja brojnim državnim koalicijama?

Bosna i Hercegovina dobila je nove tri mjere koje mora završiti kako bi povukla novce iz fonda Plana rasta, potvrdio je za N1 član parlamentarne grupe za evropske integracije, Predrag Kojović. Kaže kako se radi o novim uslovima za svih šest zemalja koje su kandidati za novac EU.  Novi uslovi su tehnička pitanja, mogu biti brzo riješena, tvrdi Kojović.

Nezvanično, na ovaj način, BiH dobija dodatno vrijeme da stigne susjede, da pokuša dogovoriti ono što je za Evropsku komisiju sada prioritet, ukidanje entitetskog, odnosno etničkog veta u Vijeću za državnu pomoć i Konkurencijskom vijeću BiH.

Cijeli proces evropskih integracija je ukidanje dominatno etničkog faktora državnih organa u BiH. I Konkurencijsko vijeće i Državno vijeće su primjeri takvih organa.

“Ako SNSD i HDZ nisu spremni odreći se veta, ne mogu tvrditi da su proevropske stranke“, dodaje Kojović.

Pa ipak upravo su zahvaljući glasovima i SNSD-a u martu ove godine u Parlamentu izglasane izmjene Zakona o sukoba interesa BiH, po kojima Komisija o sukobu odlučuje prostom većinom, a ne kako je bilo ranije, većinom koja podrazumijeva i najmanje dva glasa iz svakog konstitutivnog naroda. Tada se pokazalo da može drugačije, što je u konačnici i otvorilo pregovore sa EU. Evropski žar u međuvremenu je splasnuo, član kolegija Predstavičkog doma Denis Zvizdić za N1 komentira, kriv je SNSD.

U međuvremenu narednoj sjednici VIjeća ministara ponovo neće prisustvovati državni ministar finansija, inače generalni sekretar SNSD-a, jer su kaže naprasno s dnevnog reda skinuti projekti, kreditna zaduženja koje se odnose na Republiku Srpsku. Nove zakone, potrebne reforme ne spominje

Podsjetimo, narednog utorka zakazan je i nastavak 14. redovne sjednice Doma naroda Parlamenta BiH. Delegati bošnjačkog naroda već su najavili kako se sjednici neće odazvati jer je na dnevnom redu i dalje neustavan zakon o Ustavnom sudu BiH, zbog kojeg bojkotuju redovne sjednice. Za sada bez najava o novim sjednicama Predstavničkog doma.

Inače svoj sud o reformama potrebnim za povlačenje novca iz fonda plana rasta, Brisel bi trebao dati u četvrtak. Sedam dana bonusa koje je dato BIH, očito neće biti iskorišteno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare